Maradjunk kapcsolatban!

Büszkék vagyunk rád, Rusz Milán!

Készült

on

Kitüntették a Turay Ida Színház művészét

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át augusztus 20-án Rusz Milán a Turay Ida Színház művésze, a Magyarországi Szerb Színház ügyvezető igazgatója. Hiteles karakteres színészi alakításaiért, a magyarországi szerbek érdekeinek képviselete, kulturális élete fellendítése érdekében folytatott áldozatos tevékenysége elismeréseként Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából adta át a kitüntetést a színművész-rendezőnek. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek a fokozata.

Nehezen tudtam Rusz Milán közelébe férkőzni. Színészkollégái gyűrűjébe szorulva szerényen fogadta a gratulációkat, puszikat és parolákat. Mindenki tréfásan lovagnak nevezte és kifejezték abbeli véleményüket, hogy jobb ember nem is kaphatta volna ezt a kitüntetést, mint ő. Mikor lazult a gyűrű, magammal vonszoltam a kábult Milánt egy félreeső helyre, ahol nyugodtan kifaggathattam.

– Mit kaptál Milán?

– A Sári bíró szövegkönyvét, amit nemsokára bemutatunk a Turayban. – Nevette el magát. És tényleg ott pihent a papírhalmaz a mellén. Úgy szorította magához, mint egyetlen kapcsolatot a valósággal. Mámoros szemmel kacagott, leplezve zavarát.

– Jó, tudom, rosszul kérdeztem. Azt is tudom, milyen magas kitüntetést kaptál. Inkább azt kérdezném, hogyan kaptad meg?

– Úgy tudom, hogy a fölterjesztést a miniszterelnök úr eszközöli és a köztársasági elnök úr dönti el. – vált komolyra Milán.

Image

– Váratlanul ért vagy tudtál róla?

– Két hete kaptam egy levelet az igazságügyi minisztériumból, hogy ráérek-e augusztus 20-án, és hogy vegyem fel a kapcsolatot velük, mert díjat szeretnének adományozni nekem. – teszi hozzá halkan.

– Akkor tudtad meg?

– Konkrétan igen. Bár egy hónappal ezelőtt kaptam egy kérdő levelet, hogy ha jelölnének valamilyen díjra, elfogadnám és átvenném-e?

– Ez pénzzel járó kitüntetés?

– Nem, ez erkölcsi elismerés, ami annál is fontosabb, mert azt jelenti, hogy a magyarországi szerb színháznak nem csak múltja és jelene van, de talán jövője is lesz. Ez számomra nagyon sokat jelent.

Orbán Viktor államfő ünnepi beszédében így fogalmazott: a népből csakis úgy lehet nemzet, ha sokan vannak, akik egyet gondolnak és egyet akarnak, az állami kitüntetések pedig annak bizonyítékai, hogy léteznek ilyen emberek. Egyéni sikerükkel az „egész közösség kovászává” válnak.

A Turay Ida Színház társulata nevében szívből gratulálunk, és mindannyiunk nevében kijelenthetem, nagyon büszkék vagyunk rád, Rusz Milán!

Shirley

Hirdetés


Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű