Büky Béla az OSZMI új kiállításán


Újabb virtuális kiállítással jelentkezik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Ezúttal a Bábtármunkatársa, Lovas Lilla készített új virtuális kiállítást bábgyűjteményük anyagaiból.

Büky Béla festőművész, rajztanár, bábművész. Pályája festőként indult. Művein az újklasszicizmus hatása és a dekoratív népies törekvések érvényesültek. Első alkotói korszakában elsősorban olajfestményeket, akvarelleket, linómetszetet, filcrátétes szőnyegeket készített. Az 1920-as évek második felében kezdett árnyjátékkal foglalkozni, majd A. Tóth Sándor hatására kesztyűsbáb-előadásokat rendezett. 1932-től rendszeresen játszott Budapesten, vidéki városokban és falvakban is. Az első nyilvános előadást az Orion moziban A. Tóth Sándorral közösen tartotta. Technikája egyszerű volt: kartonból vágta ki a figurákat és hátul vékony, színes selymeket ragasztott az áttört részekre. Ezáltal az árnyképek színes ólomablakokra emlékeztettek.

Büky Béla terve a Cantata profana című előadáshoz

Büky Béla terve a Cantata profana című előadáshoz

Az árnyak játéka – Büky Béla árnybáb hagyatéka című tárlatukkal Büky Béla legkedvesebb bábtechnikáit kívánja felidézni az OSZMI. Művészetének forrását népművészeti motívumaink adták, annak univerzális nyelve, népdalkincsünk, népmeséink és népballadáink táplálták. A bábgyűjtemény 2017-ben a pécsi MárkusZínház felkérésére a KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállításon mutatkozott be először.

Ház öreg anyóval és apóval Cantata profana című előadásból

A kiállítás az alábbi linken érhető el:

https://www.thinglink.com/scene/1319028067691134979?fbclid=IwAR0qTi0IN1-y5BKXV9mkTUFz6TtiOZEwP3rtTyyRv69iJB0ijaDUc8FMiUw

Nyitókép: Az árnyak játéka című kiállítás részlete 2017-ből.