Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

BTF – Nagy sikerrel zárult a fesztivál, több jövő évi fellépő is ismert már

Nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 24 napja alatt 269 programra, köztük 17 magyarországi premierre és több ősbemutatóra várták a közönséget – közölték a szervezők, akik a jövő évi fesztivál rendezvényeiből is ízelítőt adtak.

Jövőre a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-én kezdődik majd Muszorgszkij Hovanscsina című művével, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában, Kovács János vezényletében. A fesztivál olyan hazai és nemzetközi kiválóságokat köszönthet majd a programjában, mint a nagyszerű máltai tenor, Joseph Calleja, Snétberger Ferenc gitárművész vagy épp a Theater Basel Balettegyüttese. A jegyvásárlás az elsőként bejelentett programokra szerdán indult a www.btf.hu weboldalon – olvasható a közleményben.

A Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében megvalósult eseménysorozat vasárnap egyebek mellett Fesztiválzáró Promenáddal, majd rendhagyó helyszínen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján A varázsfuvola előadásával ért véget a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. “A fesztiválprogramot hatalmas érdeklődés kísérte, a hazai és nemzetközi közönség Budapest legfontosabb előadóművészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, galériáiban, múzeumaiban és természetesen a főváros utcáin és közterein is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival” – írták a közleményben.

Az idei eseménysorozat színes programkínálatában komolyzene, opera, dzsessz, könnyű- és világzene, táncművészet, színház, népzene és néptánc, képzőművészet és divat is helyet kapott. A programokat minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte, több eseményre már hónapokkal a fesztivál kezdete előtt elkeltek a jegyek – emlékeztetnek a szervezők.

Az ünnepi Liszt-oratóriummal, a Szent Erzsébet legendájával nyitó fesztiválon kiemelt szerepet kapott a zongoraművészet: a hangszer olyan nemzetközi és hazai csillagai léptek fel, mint Rudolf Buchbinder, Yefim Bronfman vagy épp a kamaraformációban érkező Yuja Wang. Szűnni nem akaró tapssal és álló ovációval ünnepelte a közönség a “zongora királynőjét”, Martha Argerichet, elkápráztatta a hallgatóságot a 2018-ban Grammy-díjjal elismert fiatal titán, Danyiil Trifonov, Farkas Gábor pedig elképesztő teljesítményt nyújtott Liszt Ferenc maratoni, 3,5 fél órányi Zarándokévek ciklusát megszólaltatva – idézték fel a szervezők az idei BTF kiemelkedő eseményeit.

Az idei fesztiválon mutatta be új koreográfiáját Foltin Jolán, új művel szerepelt a Duna Művészegyüttes, ebben a formációban első ízben állt színpadra együtt a DJ Bootsie Trio és a Talamba, először láthatta Magyarországon a közönség többek között Bodó Viktor A szecsuáni jólélek című előadását, Wayne McGregor Autobiography című alkotását, Kovalik Balázs Hasse-rendezését és a Neue Oper Wien legújabb produkcióját is. Új albumát mutatta be a fesztiválon többek között az InFusion Trio, a Balázs Elemér Group, és The Questions című vadonatúj lemezét hozta el a Budapestre a Grammy-díjas dzsesszlegenda, Kurt Elling is.
A szervezők kiemelik, hogy most először jelent meg a BTF Magazin. A kétnyelvű kiadvány a művészek és a látogatók körében is nagy sikert aratott, a tizenötezer példányban megjelent lapot elkapkodták az olvasók. A költészet napján, a fesztivál részeként kerültek ki a főváros utcáira a POKET projekt különleges könyvautomatái is.

Több alkotó számára marad különösen emlékezetes a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál: Ákos dupla teltházas koncerttel ünnepelte 50. születésnapját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a City of Birmingham Symphony Orchestra is Budapesten köszöntötte fel a zenekar vezetőjét, a fiatal karmesternőt, Mirga Grazinyté-Tylát. A Magyarországon először fellépő, szintén születésnapját ünneplő énekesnőt, Natalie Dessay-t pedig a színpadon lepte meg a Happy Birthday dallamaival zenésztársa, Philippe Cassard zongoraművész.

Idén is nagy érdeklődés kísérte a “fesztivál-a-fesztiválban” programokat és sorozatokat is, így a 70 helyszínen 135 programot felvonultató Budapest Art Weeket, az akusztikus koncerteket és gyerekprogramokat felsorakoztató Akvárium Tavasz Teraszt és a PONT Fesztivált, valamint az első alkalommal megrendezett régizenei koncertsorozatot, a Zsabó Fesztivált is.

A közlemény szerint a BTF az elmúlt csaknem négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont.

Fesztivál

Több mint 100 program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között a Margitszigeten és a Városmajorban. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Mindenben rekordot döntött az V. Mitem

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán – tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Hatodszor rendezik meg a Pécsi Családi Színházi Fesztivált

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban

Április 6. és 13. között az idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

BTF – Liszt Ferenc oratóriumának előadásával kezdődött az idei fesztivál

A Nemzeti Filharmonikusok Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának előadásával kezdődött péntek este a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a Müpában. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: