Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

BTF – Klasszikus balett, kortárs tánc és néptánc előadások is várják a közönséget

Készült

on

Prokofjev Hamupipőke című meséjét adja elő a Mariinszkij Színház balettegyüttese, fellép a Ballett Theatre Basel társulata, legújabb darabját mutatja be Goda Gábor, valamint Góbi Rita, és a Koreai Nemzeti Táncszínház, az amerikai Bandaloop is különleges produkcióval várja a közönséget az április 5-én kezdődő 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF).

Az idén 236. évadánál tartó szentpétervári Mariinszkij balettegyüttes április 22-én a budapesti Erkel Színházban Prokofjev Hamupipőkéjét adja elő, amelyet az orosz-amerikai koreográfus, Alekszej Ratmanszkij gondolt újra 2002-ben – közölték a BTF szervezői kedden az MTI-vel.

A társulatot kísérő Mariinszkij Zenekart Valerij Gergijev dirigálja.

Április 10-én klasszikus előadással érkezik a fesztiválra a Ballett Theatre Basel, amely Tevje, a tejesember történetével lép színpadra. A táncelőadás Sólem Aléchem könyvének motívumaira épül, amelyhez aláfestést nyújt az autentikus klezmert játszó svájci Kolsimcha együttes. A darab koreográfusa, a brit Richard Wherlock, aki 2001 óta vezeti a bázeli balettegyüttest, korábban igazgatta a Luzerni Színház balettegyüttesét és művészeti vezetőként a Komische Oper Berlin balettkarát.

A nemrég megnyitott új Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb darabját Goda Gábor és az Artus április 15-én. A Szél kapuja című produkció mozgásvilágát az ősi kínai harcművészetek és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja.

A természethez nyúlt inspirációért a Koreai Nemzeti Táncszínház Scent of Ink (A tinta illata) című darabja is, amely a négy évszakot reprezentáló növények – a szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) – szimbolikája köré épül. Az előadása április 18-án lesz a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházban.

A MU Színház mutatja be Góbi Rita új, Freestyle című darabját, ahol a nézők két szereplő, két test versengését követhetik nyomon április 10-én.

A marokkói-izraeli gyökerekkel rendelkező francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat Sunny című előadását két alkalommal, április 12-én és 13-án láthatja a közönség a Trafóban.

A vertikális tánc úttörőivel, az amerikai Bandaloop társulattal 2017 őszén, a CAFe Kortárs Művészeti Fesztiválon már találkozott a magyar közönség. Április 6-án és 7-én Strings című előadásukkal lépnek fel a Müpában. A produkciót a Londonban élő zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel – a legendás orosz komponista és zongoraművész, Szergej Prokofjev unokájával – hozták létre.

Az előadás egyik főszereplője maga a kötél, amely nemcsak a szó fizikai, hanem metaforikus értelmében is a kapcsolatok, az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás megjelenítője. A társulathoz ezúttal a magyar vonósnégyes, az Accord Quartet is csatlakozik.

Április első hétvégéjén 38. alkalommal nyitja meg kapuit az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, ahol a közösségi élmény mellett kézműves foglalkozások, játéktanítás, fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják a programot.

A Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén egymást váltják majd a néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek, így nyújtva a lehető legbőségesebb áttekintést a Kárpát-medence és a moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek népi kultúrájából – olvasható a tájékoztatóban.

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű