Brit alkotók Lear királyát adja elő a Békéscsabai Jókai Színház a Tháliában

Neves brit alkotók által színpadra vitt Lear királyt ad elő a békéscsabai Jókai Színház szeptember 10-én, kedden este a Thália Színházban Budapesten, a szeptember 7. és 14. között zajló Vidéki Színházak Fesztiválján.

Az előadás előtt Egy békés, csabai színházi nap címmel izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket – tájékoztatta az MTI-t Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Fekete Péter a darabról elmondta, hogy a Lear király a tavalyi színházi évad különleges darabja volt Békéscsabán, izgalmas, kísérletező műhelytechnikai és alkotói munka jellemezte. Az igazgató szerint ez az elgondolkodtató, progresszív darab jó eséllyel kelti fel a fővárosi közönség érdeklődését.

A Lear király rendezője az angol Chris Rolls, díszlettervezője a walesi Sean Crowley. Személyes baráti kapcsolat fűz hozzájuk, ennek is köszönhető, hogy meghívásomat elfogadták. Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt tizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez – fűzte hozzá Fekete Péter.

A brit színházi szakemberek Békéscsabán sokkoló, katartikus élményeket kiváltó Lear királyt állítottak színpadra. Chris Rolls a darab április bemutatóján az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a békéscsabai Lear király a “székhez szegezi a nézőt”. Sean Crowley díszlettervező pedig úgy fogalmazott, hogy a békéscsabai Shakespeare-előadás bárhol megállná a helyét a világon. “Nagyon izgalmas és egyben kegyetlen darab született” – vélekedett a díszlettervező. Lear király szerepét Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendező játssza, Regan szerepét Dobó Kata, Gonerilt Kara Tünde, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.

A fesztivál kísérőrendezvényéről az igazgató elmondta: a színház Vantara Gyula polgármesterrel közösen mutatja be Békéscsaba gasztronómiai és turisztikai látványosságait és a teátrum idei évadának műsorkínálatát. A rendezvényen fellépnek a Jókai Színház művészei és barátai, Ferenczi György és a Rackajam, Huzella Péter, Szomor György és Gubik Petra, közben csabai kolbászkostoló várja a közönséget. A kísérő szakmai programokon a színház bemutatja a mozifilmeknél alkalmazott 7.1. Dolby rendszert is, amelyet a kőszínházak közül egyedül a békéscsabai alkalmaz – hangsúlyozta Fekete Péter.