Börcsök Enikő-emlékkiállítás nyílik szombaton a Bajor Gizi Színészmúzeumban


Börcsök Enikő színművészre emlékező kamarakiállítás nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában szombaton 15 órakor.

A kiállítás a színpadi színésznőt és az embert állítja a középpontba. Börcsök Enikő (1968-2021) alakját fényképek, előadásrészletek, személyes tárgyak és dokumentumok idézik meg.
A kiállítást Kútvölgyi Erzsébet nyitja meg, közreműködik Buza Tímea – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a rövidre szabott művészi pálya 2021 januárjában véget ért. Börcsök Enikőnek három évtized adatott meg a színpadon, de számos kiemelkedő alakítás.
Mint Valló Péter rendező szavait idézik, Börcsök Enikő igazi nagy színésznő volt, ritka tüneménye a teremtésnek, de ennek semmi jelét a csodálatos alakításokon kívül nem adta. “Egyszerű volt, természetes és őszinte. Nem kívánt magának előjogokat a tehetség okán, és nem nézett le senkit azért, mert annak nem adatott annyi az isteni szikrából, mint neki” – búcsúzott a kivételes művésztől a rendező.
A pályakezdő “barna szemű, barna hajú, barna hangú lány” első színpadi szerepeivel kivívta a közönség és a szakma elismerését: első évada után már a legjobb színésznő díját ítélte neki az Országos Színházi Találkozó zsűrije. Három kaposvári évad, és olyan alakítások után, mint Célimene, Júlia és Polly, a Vígszínházhoz szerződött, amelyhez hűséges maradt haláláig.
“Imádom a Vígszínházat, és nem akarok máshova menni. Vígszínházi tag vagyok, nagyon szeretem a társulatot, az itt dolgozó embereket a műszaktól a különböző tárakig. Ők a barátaim, mindent megtesznek értem” – idézik Börcsök Enikő szavait. “Szeretem magát az épületet is, a színpadot, a nagy teret és természetesen az előadásokat, amelyekben benne vagyok” – mondta.
A fiatal lányszerepeket viszonylag hamar felváltották az érett asszonyok, és miközben leginkább kortárs figuráira emlékezhet a közönség, számos klasszikus szerepet formált meg. A vívódó nőalakok megjelenítése mellett a vérbő komédiázás és az énekes feladatok sem álltak tőle távol.
Örömmel dolgozott más színházakban, más városokban is, és mindenütt tudása legjavát adta. Eljátszotta például a Pécsi Harmadik Színházban, majd a Bárka Színházban a Lila ákác Bizonyosné nagyságos asszonyát; a Radnóti Színház Prah előadásában a Nőt; Kecskeméten Adrienne Lecouvreurt; Veszprémben Kurázsi mamát; a Pinceszínházban a Gézagyerek anyafiguráját. Belekóstolt a rendezésbe és a jelmeztervezésbe is.
Pályáját megnehezítette, de nem határozta meg betegsége. A két vesetranszplantáció hosszú időre elszólította a színpadtól, hogy újult erővel vesse bele magát szerepeibe. Személyes sorsa arra késztette, hogy még több embert segítsen. A Vese Program nagyköveteként, a Transzplantációs Alapítványnál végzett munkájával sokaknak adott bíztatást. Becsvölgyén, a kis zalai faluban Tóth József festőművésszel táborokat szervezett gyerekeknek, hogy kiragadja őket a hétköznapok szürkeségéből.
A Bajor Gizi Színészmúzeumban 2023. február 26-ig látható emlékkiállítás kurátora Somogyi Zsolt, a látvány Andorka Tímea munkája.
A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramokról az OSZMI honlapján és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.