Bemutatók Egerben

Mert kell egy hely…

A Padláson generációk nőttek fel. A Gárdonyi Géza Színház 1991-ben és 2008-ban is műsorra tűzte egyik legsikeresebb előadását, melyet Hegedűs D. Géza rendezett, s több mint 180 előadást ért meg. A darabot január 10-től láthatja újra Egerben a közönség Halasi Imre rendezésében, új szereplőkkel.

Rádit ezúttal Ozsgyáni Mihály, Sünit Bánfi Kata, Mamókát Dér Gabi, Barrabást Reiter Zoltán, a Herceget Káli Gergő, Lámpást Radvánszki Szabolcs, Meglökőt Szívós Győző, Témüllert Balogh András, a detektívet Fehér István, az Üteget Endrédy Gábor, Robinsont pedig Emődi Attila játssza.

Halasi Imre, rendező: „Szerintem nem lehet nem hinni a mesékben. A padlás ráadásul a zenés színházak egyik legsikeresebb darabja. A közönség újra és újra figyelemmel kíséri, kíváncsi rá. Bárhogy is közelítjük meg, mindig ugyanazt mondja: érdemes találni magunknak olyan társakat, akikkel jó játszani. És hinni az emberi jóságban, még ha a hétköznapok nem is mindig ezt mutatják.”

Bánfi Kata(Süni): „Fantasztikus zenei köntösbe van bújtatva az előadás, no és persze anélkül nem működne, ha nem hinnénk a mesében, nem hinnénk benne, hogy nincs is messze ez a világ, csak észre kell venni, mert mindannyiunk életében ott van a csoda. Sokszor eszembe jutott a próbák során, főleg Az örökre szépek című dal közben, hogy én valahogy mindig is éreztem azoknak a rokonaimnak a jelenlétét is, akikkel már nem találkozhattam.”

Ozsgyáni Mihály(Rádi): „Gyerekként találkoztam A padlással először, aztán középiskolában, amikor a színjátszó kör vezetője rám osztotta Rádi szerepét. Nekem az életemet jelentette, míg a többiek nem foglalkoztak vele, így nem lett belőle semmi. Sokkal később egyszer Kaposváron kellett beugranom a szerepbe. Örülök, hogy végre enyém lehet ez az előadás, most végig próbálhattam, a zsigereimben érezhettem.”

Image

Hajmeresztő nyomozás

December 13-án mutatta be az egri színház Paul Portner Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátékát Besenczi Árpád rendezésében.

A történet szerint véres gyilkosság történik a fodrászüzlet feletti lakásban, s mindenki gyanús. Megérkezik a rendőrség, a nézőtéren ülők pedig sokat segíthetnek a nyomozásban, hiszen a fodrászüzlet élete a szemük előtt zajlott.

– Öt olyan színészre volt szükség, aki képes és tud is improvizálni, de nem civilben, hanem karaktere szerint fodrászlányként, szalontulajdonosként vagy éppen, mint egy szenátor neje. Eger már az ötödik város, ahol játszom a Hajmeresztőt, s a harmadik, ahol rendezem is – mondta Besenczi Árpád.

Image

Besenczi Árpád, Rácz János

Hippolyt, az aktuális

Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: HIPPOLYT, A LAKÁJ című zenés vígjátékát mutatta be november 22-én a Gárdonyi Géza Színház Blaskó Balázs rendezésében, Vókó Jánossal a címszerepben.

A „Hippolyt, a lakáj” az első magyar hangos filmek egyike. 1931-ben forgatták Kabos Gyulával és Csortos Gyulával a főszerepben, s népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez az első hazai film, amely színpadra került. A darab sikere 1984-es ősbemutatója óta töretlen, gyakran bukkan fel színházaink repertoárjában. A történet változatlanul időszerű, hisz ki ne ismerné a mai „Schneider családokat”, akik anyagiakban ugyan bővelkednek, de szellemiekben igencsak szegények maradtak.

– Eisemann Mihály ismert, kedvelt dalai adnak zenei hátteret a vidám, de tanulságos történethez. Az újgazdag, parvenü világot kikacagtatóan leleplező alaptörténeti helyzet történelmen, társadalmi változásokon ível ál Molière-től napjainkig, az Úrhatnám polgártól bulvárlapjaink pletykarovatainak úgynevezett közéleti híreiig – fogalmazott az előadásól Blaskó Balázs, rendező.

Image

Budapesten is siker volt a Moulin Rouge

A GG Tánc Eger elvarázsolta a fővárosi közönséget is, nagy sikerrel táncolt Budapesten, a Művészetek Palotájában. A Moulin Rouge című táncjátékot Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), a híres francia festő és plakáttervező élete és munkássága ihlette. – Az előadást világpremiernek is nevezhetnénk, hiszen ilyen formában, balettfantáziaként még nem dolgozták fel a híres festőművész életét – mondjta Topolánszky Tamás, koreográfus.

pcs