Bemutatkozik Budapesten a százhalombattai Art Balett

A Nemzeti Táncszínházban mutatja be első produkcióját az idén alakult százhalombattai Art Balett: a Testek Éneke november 12-én látható.

A két részből álló előadás első felében rövidebb művek láthatók, az egyes jelenetek koreográfusai: Bajári Levente Harangozó-díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, Andrea Paolini Merlo (Magyar Nemzeti Balett) és Lukács András Harangozó-díjas magántáncos (Bécsi Staatsoper).

Az este második felében a társulat számára készült Mozart csokoládé című produkció lesz színen, amelyet Vincze Balázs Harangozó-díjas magántáncos, a Pécsi Balett igazgatója koreografált. A Mozart zenéire létrehozott művet, Kylián és Milos Forman ihlette – közölte Mittelholcz Dóra, a színház PR-menedzsere szombaton az MTI-vel.

Az esztendő végéig további három népszerű társulat budapesti bemutatója szerepel a Nemzeti Táncszínház műsorán. November 22-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában a Győri Balett legújabb sikerdarabja, a Rózsaszínház mutatkozik be. A Rózsaszínház – La vie en rose – koreográfusa a belga származású Ben van Cauwenbergh, az esseni operaház balett társulatának igazgatója. Korábban ő készítette a győriek számára a Queen Balett koreográfiáját is.

Az előadás vendégművésze Bede-Fazekas Csaba magánénekes, érdemes művész, aki Jefet, a csavargót alakítja. A műben a párizsi utcák öreg harmonikásának szemével láttatják a halhatatlan sanzonénekeseket. Az esten Maurice Chevalier, Edith Piaf, Gilbert Bécaud és Jaques Brel sanzonjai csendülnek fel.

November 30-án a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozata érkezik a budai Várban lévő teátrumba új darabjával. A szem muzsikája koreográfiáiban ezúttal nem a történet a fontos, a produkció alapvetően a táncról, az emberi test szépségéről, esendőségéről, erejéről, illetve a férfi és a nő viszonyáról szól. A két koreográfiából álló mű első részét, a Liszt-etűdöket Krámer György jegyzi, míg az Adicto – A szenvedély rabjait Kozma Attila koreografálta.

A Szegedi Kortárs Balett a társulat legfrissebb darabját, a Bosszúállókat hozza Budapestre, ezt december 10-én nézhetik meg a Nemzeti Táncszínházban az érdeklődők.

Görög drámák hősnői inspirálták a két alkotót a Szegedi Kortárs Balett legújabb estjének témaválasztásában. Szophoklész és Euripidész műveinek karakterei kerülnek a táncszínpadra Pedro Goucha Gomes portugál koreográfus, a Nederlands Dans Theater egykori táncosa és Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője koreográfiáiban. Élektra, Médeia és a Trakhiszi nők főhőse, Déianeira tetteinek és sorsának mozgatója a bosszú.