Maradjunk kapcsolatban!

Határtalanul

Az Úrhatnám polgár bemutatójára készül a kolozsvári magyar színház

Moliere Úrhatnám polgár című vígjátékának bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A bemutatót meghirdető szerdai sajtótájékoztatón Mihai Maniutiu rendező, a kolozsvári Román Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy olyan komédiával készülnek a közönség elé állni, amely után felszabadultan megy haza a néző. “Hiszek az olyan előadásokban, amelyek energiát adnak, életerőt ébresztenek, amelyek végén nem elszontyolodva, hanem feltöltődve megy haza a néző” – fogalmazott a rendező, aki szerint az Úrhatnám polgár ilyen előadás lesz.

Hangsúlyozta, hogy igényes szórakoztatásra vállalkozott az előadás megrendezésekor. Mint hozzátette, nem elsősorban a szakmának, hanem a közönségnek szánják a produkciót, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több embert behozzon a színházba.

Mihai Maniutiu elmondta, hogy Moliere szövegét kortárs környezetbe helyezték. A sajtótájékoztatón levetített színpadképek némelyikén egy fitneszterem kellékei voltak láthatók. A rendező szerint ez a felfogás azt tette szükségessé, hogy Mészöly Dezső fordításának egy adaptált változatát használják fel, és kihagyják az eredeti szöveg egyes részeit, amelyek nem voltak a mai környezetbe helyezhetők.

A rendező megszokott alkotótársait is bevonta az előadásba. A vígjátékhoz Andrea Gavriliu készített balettkoreográfiát. A koreográfus elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt Bács Miklós osztályában végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) színház szakán, és régi vágya teljesült azzal, hogy most egy olyan produkcióban vehet részt, amelyben Bács Miklós játssza a főszerepet.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Luiza Enescu által tervezett jelmezek nem egy bizonyos kor öltözékei. Ezek megtervezésénél azt tartották szem előtt, hogy minél jobban segítsék a színészeket a karakterek megformálásában.

Az Úrhatnám polgár bemutatóját vasárnap este tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.

Hirdetés

Határtalanul

Kezdődik a 4. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál

Az idén negyedik alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen a meghívott produkciók a színház mélyebb dimenzióira reflektálnak, túllépve etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférán – közölték a szervezők. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Potápi: a Jókai színház menedék, otthon és találkozóhely a felvidéki magyarságnak

Menedék, otthon és találkozóhely a Jókai színház a felvidéki magyarságnak, s míg ilyen van, addig ez a közösség élni tud – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott a Jókai színház jubileumi évadának Bánk bán előadása előtt pénteken. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Jelentős magyarországi részvétellel kezdődik Nagyváradon a HolnapUtán Fesztivál

A budapesti Katona József Színház és a Duna Táncműhely, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház is részt vesz a kedden Nagyváradon kezdődő 6. HolnapUtán Fesztiválon. (tovább…)

Tovább olvasom

Ajánlom magam

II. Teátrum Neked!

Zentai Teátrumi Napok, 2018. február 21-24., Zentai Magyar Kamaraszínház

Folytatódik a Magyar Teátrumi Társaság tavaly útjára indított fesztiválja Zentán! Az idén már négy naposra bővült rendezvénysorozat, a II. Teátrum Neked! keretei között a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket- és felnőtteket megszólító színházi programokkal. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nyílt próba és diáktalálkozó Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban 2017. december 18-án több mint 700 diák jelenlétében tartottak színhábemutató foglalkozást. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nagy Orbán a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatója

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn Nagy Orbánt, a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatóját, aki versenyvizsgán nyerte el a tisztséget. Mandátuma öt évre szól. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: