Maradjunk kapcsolatban!

Határtalanul

Az Úrhatnám polgár bemutatójára készül a kolozsvári magyar színház

Moliere Úrhatnám polgár című vígjátékának bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A bemutatót meghirdető szerdai sajtótájékoztatón Mihai Maniutiu rendező, a kolozsvári Román Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy olyan komédiával készülnek a közönség elé állni, amely után felszabadultan megy haza a néző. “Hiszek az olyan előadásokban, amelyek energiát adnak, életerőt ébresztenek, amelyek végén nem elszontyolodva, hanem feltöltődve megy haza a néző” – fogalmazott a rendező, aki szerint az Úrhatnám polgár ilyen előadás lesz.

Hangsúlyozta, hogy igényes szórakoztatásra vállalkozott az előadás megrendezésekor. Mint hozzátette, nem elsősorban a szakmának, hanem a közönségnek szánják a produkciót, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több embert behozzon a színházba.

Mihai Maniutiu elmondta, hogy Moliere szövegét kortárs környezetbe helyezték. A sajtótájékoztatón levetített színpadképek némelyikén egy fitneszterem kellékei voltak láthatók. A rendező szerint ez a felfogás azt tette szükségessé, hogy Mészöly Dezső fordításának egy adaptált változatát használják fel, és kihagyják az eredeti szöveg egyes részeit, amelyek nem voltak a mai környezetbe helyezhetők.

A rendező megszokott alkotótársait is bevonta az előadásba. A vígjátékhoz Andrea Gavriliu készített balettkoreográfiát. A koreográfus elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt Bács Miklós osztályában végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) színház szakán, és régi vágya teljesült azzal, hogy most egy olyan produkcióban vehet részt, amelyben Bács Miklós játssza a főszerepet.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Luiza Enescu által tervezett jelmezek nem egy bizonyos kor öltözékei. Ezek megtervezésénél azt tartották szem előtt, hogy minél jobban segítsék a színészeket a karakterek megformálásában.

Az Úrhatnám polgár bemutatóját vasárnap este tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.

Hirdetés

Határtalanul

Csíksomlyói passió: lélekemelő előadás

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadás szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói Nyeregben szombaton. Az ingyen megtekinthető produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Életük nagy pillanatára készülnek Csíksomlyói passió előadói

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió szombat esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek szerdán. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Rekordszámú program a Kolozsvári Magyar Napokon

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Kevesebb mint egy hét van a 9. Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitójáig, néhány program azonban már pénteken (augusztus 17-én) kezdetét veszi – írja a magyarnapok.ro.

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Tovább olvasom

Határtalanul

Tíz év után ismét bemutatják az István, a királyt Felvidéken

A Felvidéken tíz év után ismét bemutatják az István, a király rockoperát, amelyet ezúttal a Nemzeti Lovas Színház visz színpadra a dióspatonyi Slovakia Ringen augusztus 29-én – közölték a rendezvény szervezői gútai (Kolárovo) sajtótájékoztatójukon hétfőn. (tovább…)

Tovább olvasom

Határtalanul

Nagyszabású produkció a csíksomlyói hegynyeregben

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

A csíksomlyói hegynyeregben mutatja be ingyenes előadáson augusztus 18-án a Csíksomlyói passiót a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Tovább olvasom

Határtalanul

200 éves az aradi magyar színjátszás

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját tudósított a maszol.ro az eseményről.

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: