Az Úrhatnám polgár bemutatójára készül a kolozsvári magyar színház

Moliere Úrhatnám polgár című vígjátékának bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A bemutatót meghirdető szerdai sajtótájékoztatón Mihai Maniutiu rendező, a kolozsvári Román Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy olyan komédiával készülnek a közönség elé állni, amely után felszabadultan megy haza a néző. “Hiszek az olyan előadásokban, amelyek energiát adnak, életerőt ébresztenek, amelyek végén nem elszontyolodva, hanem feltöltődve megy haza a néző” – fogalmazott a rendező, aki szerint az Úrhatnám polgár ilyen előadás lesz.

Hangsúlyozta, hogy igényes szórakoztatásra vállalkozott az előadás megrendezésekor. Mint hozzátette, nem elsősorban a szakmának, hanem a közönségnek szánják a produkciót, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több embert behozzon a színházba.

Mihai Maniutiu elmondta, hogy Moliere szövegét kortárs környezetbe helyezték. A sajtótájékoztatón levetített színpadképek némelyikén egy fitneszterem kellékei voltak láthatók. A rendező szerint ez a felfogás azt tette szükségessé, hogy Mészöly Dezső fordításának egy adaptált változatát használják fel, és kihagyják az eredeti szöveg egyes részeit, amelyek nem voltak a mai környezetbe helyezhetők.

A rendező megszokott alkotótársait is bevonta az előadásba. A vígjátékhoz Andrea Gavriliu készített balettkoreográfiát. A koreográfus elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt Bács Miklós osztályában végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) színház szakán, és régi vágya teljesült azzal, hogy most egy olyan produkcióban vehet részt, amelyben Bács Miklós játssza a főszerepet.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Luiza Enescu által tervezett jelmezek nem egy bizonyos kor öltözékei. Ezek megtervezésénél azt tartották szem előtt, hogy minél jobban segítsék a színészeket a karakterek megformálásában.

Az Úrhatnám polgár bemutatóját vasárnap este tartják a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.