Az Újvidéki Színház társulatának vendégjátéka Tatabányán

Február 16-án két alkalommal 15 és 19 órai kezdettel láthatja a közönség Frank L. Baum Óz, a nagy varázsló című családi musicaljét a tatabányai teátrumban, Zalán Tibor átiratában. Az újvidéki társulat számára a zenét két fiatal zeneszerző, Andrés Mariano Ortega és Erős Ervin szerezte, a koreográfiát pedig, a színház vendégeként Bóbis László készítette. Az előadást Puskás Zoltán rendezte.

„Zalán Tibor az Újvidéki Színház felkérésére készítette el a maga átdolgozását. Véleménye szerint, az Óz meséjének örök igazsága sohasem változik. Előhozza azokat a tulajdonságokat, amelyekre ugyan vágyunk, de már eleve magunkban hordozzuk, csak a különböző gátlások, gátak, korlátok miatt nem mindig jön elő belőlünk Ezek a bátorság, az okosság, a találékonyság, a szeretet. Ahhoz, hogy mindezeket megtaláljuk, próbára kell tennünk a saját énünket. Az életünk sem egyéb, mint egy örökös vándorlás, amelynek során vissza kell jutnunk oda, ahonnan elindultunk – csak sokkal bölcsebben és egy csomó fölismeréssel. Ugyanazok vagyunk, akik akkor voltunk, amikor elindultunk; az út maga, amit meg kellett tennünk, az volt igazán fontos. Ha ezt az utat nem teszem meg, nem tudok megváltozni – számomra ez az Óz tanulsága.” (www.uvszinhaz.co.rs– Karácsonyi Lili)

Február 17-én 19 órakor kerül bemutatásra a Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült drámaadaptáció, melynek érdekessége, hogy az újvidéki bemutatót a szerb színház fenegyereke, Kokan Mladenović rendezte, aki Madách szövegén keresztül megpróbálta újradefiniálni, kik vagyunk mi valójában, hol tart az emberiség ma és meddig sokasodnak a tévutak az emberi fejlődésben. A Tragédia előadás dramaturgja és Kokan írótársa, Gyarmati Kata, aki a madáchi szellemiséget megtartva értelmezte újra a darab szövegét, ezzel létrehozva az élőbeszéd és a költészet ötvözetét.

Image

A Jászai Mari Színház, Népház missziójának tekinti, hogy ízelítőt adhat a hazai közönség számára abból az évek óta tartó szakmai építkezésből, amit az Újvidéki Színház képvisel.