Az oroszlán télen című darabot mutatják be a Belvárosi Színházban

James Goldman Az oroszlán télen című drámáját mutatja be december 21-én az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban Gálffi László, Hernádi Judit, Ötvös András, Schruff Milán, Mészáros Máté, Szakács Hajnalka és Horváth Illés szereplésével, Szikszai Rémusz rendezésében.

    Mint a darabról az Orlai Produkciós Iroda közleményében írják, Plantagenet Henrik, a nagy angol király hatalmas birodalmat épített, amelyhez elfoglalta Franciaország nagy részét is. Karácsonyra összehívja családját, hogy rendelkezzen az ország jövőjéről. Összecsapásaik, a hatalomért folytatott harcuk, egymás kijátszására tett folyamatos kísérleteik vérre menően szellemes helyzeteket teremtenek, melyek egytől egyig a képzelet művei.
     "Sokat olvastam ezekről az emberekről, alaposan tanulmányoztam az életüket, és elképzeltem, mit érezhettek, gondolhattak, mondhattak, mit akarhattak az élettől. De hogy valójában kik voltak, azt sohasem fogjuk megtudni" – idézi a szerzőt az MTI-hez eljuttatott közlemény.
    Hernádi Judit Eleonórát játssza, aki a színésznő szerint "különlegesen éles eszű, bátor, harcias nő – ezt tudjuk a történelemből is. Francia királyné volt, aki rátalált a fiatal Henrik hercegre. A találkozásból óriási szerelem, Henrikből pedig később király lett". "Richárd fiúkból is király vált, őt végül is Eleonóra koronázta meg. Ez a nő királyokat teremtett" – fogalmazott Hernádi Judit.
    A darab nagy sikereket arat világszerte a színpadokon, filmváltozatában pedig Peter O'Toole és Katharine Hepburn játszotta a főszerepeket.
    Az előadásban II. Henrik angol király szerepében Gálffi László látható. Schruff Milán (Oroszlánszívű Richárd), Mészáros Máté (Geoffrey), Ötvös András (János), Szakács Hajnalka (Alais francia hercegnő) és Horváth Illés (Fülöp, francia király) játszik még a produkcióban.
    A darabot Zöldi Gergely fordította, a díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezte. Az előadás producere Orlai Tibor.
    A Belvárosi Színházban december 21-én látható először az előadás, ezt követően december 22-én, 25-én, 2018. január 1-jén, 4-én és 26-án tekintheti meg a közönség.