Az önbizalom lesz a témája a II. Bábos Drámaíró Versenynek

A Békés Megyei Hírlap Hagyomány lett már a Cseppnyi Önbizalomból című cikkét húzták ki a békéscsabai II. Bábos Drámaíró Verseny témájául csütörtök este a viharsarki teátrumban.

Kisorsolták azt is, hogy melyik színészcsapat, melyik rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. Bertóti Johanna írását Kovács Petra rendező, Kolozsi Angéla művét Antal Attila, Szabó Attila egyfelvonásos, gyerekeknek szóló drámáját pedig Csató Kata állítja színpadra.

Idén a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a debreceni Vojtina Bábszínház, valamint a szegedi Kövér Béla Bábszínház művészei versenyeznek egymással, a csapatokat vegyesen állították össze e teátrumok művészeiből, és mindegyik “társulat” kiegészül a Békéscsabai Jókai Színház egy-egy művészével is. 

A kész produkciókat vasárnap 15 órától tekintheti meg a közönség a békéscsabai Ibsen Stúdiószínház színpadán. Ezután a rangos szakmai zsűri – melynek elnöke Tarján Tamás dramaturg lesz – átadja a legjobb írónak járó 2015-ös szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb karakterszínészt és a legjobb rendezőt. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek. 

A hagyományos színházi drámaíró versenyhez képest a mostani megmérettetés annyiban tér el, hogy egy nappal tovább tartanak a próbák. Erről Lenkefi Zoltán, a rendező Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek: bár nagyjából háromszáz báb rendelkezésre áll a békéscsabai teátrumban, elképzelhető, hogy új bábokat vagy kellékeket kell gyártani a művekhez, ami időbe telik.

Az érdeklődők a teljes próbafolyamatot végigkövethetik.