Az MDTistanbul két kortárs táncelőadása látható a Nemzeti Táncszínházban


Az MDTistanbul Rosegarden és Dance Adrenaline című kortárs táncelőadása látható a Nemzeti Táncszínházban január 24-én és 25-én a 2024-es magyar-török kulturális évad keretében – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

Az MDTistanbul, az Istanbul State Opera & Ballet Modern Dance Company a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, valamint a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma együttműködésével érkezik Magyarországra.
A január 24-én látható Rosegarden című előadásban összefonódik múlt és a jelen, az elektronikus zene és a szúfi hagyományok. Kortárs és klasszikus elemek is megjelennek a darabban, az oszmán korból egy városi kávéházba, a modern ember belső útkeresésétől a kerengő dervisekig jutunk el – áll a darab ismertetőjében.
Mint írják, az előadást élő zenekar kíséri, hátterét a világhírű fotóművész, Ara Guler fotói adják. A 2024-ben már 20 éve megszakítás nélkül játszott Rosegarden a török Állami Operaház és Balett egyik legsikeresebb előadása – emelik ki a közleményben.
A január 25-én látható Dance Adrenaline az MDTistanbul öt különálló darabból álló műsora, amelyek mindegyike egyedi megközelítésben fejezi ki a dinamizmust és az alkotás folyamatát – olvasható az előadás ismertetőjében.
Az öt darab között van Dong Kyu Kim dél-koreai koreográfustól az I See You, a Spring és a Leverage című részt az MDTistanbul táncos-koreográfusa, Alper Marangoz jegyzi, Ferhat Günes, az MDTistanbul táncosa Reside – Dreams should be seen three times című alkotása, valamint a nemzetközi hírű Ihsan Rüstem koreográfiája, az Anikka.
Az előadás után közönségtalálkozót tartanak.
A két ország a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a december 18-án kezdődött, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló török-magyar kulturális évaddal. A rendezvénysorozat célja, hogy a művészeteken, a tudományon és az innováción keresztül kiemelje azokat a kulturális és művészeti eseményeket, amelyek a két országot egyéni szinten és az évfordulón túl is összekötik.