Az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál utolsó két napja

Szombaton, este 7 órától az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál tizenegyedik napján a debreceni Csokonai színház Képzeletbeli operett című előadását láthatja a közönség a kolozsvári színház nagytermében. Az előadás szövegét Valere Novarina, az egyik legfontosabb kortárs szerző írta és ő maga is rendezte meg.

A 2009 áprilisában bemutatott produkció a múlt hónapban vendégszerepelt Párizsban az Odeon Színházban, ahol a 2010/2011-es évadot a kortárs francia nyelvű színház egyik legjelentősebb író-rendezőjének, Valere Novarinának szentelték. A Novarina-évadot novemberben a debreceni Csokonai Színház előadása nyitotta óriási sikert aratva

  „Nem egyszerűen nagyon jó az előadás, hanem Novarina művészetének új megközelítését adja a franciától teljesen eltérő regiszterben játszó magyar színészek jóvoltából. Nagyon nívós a debreceni társulat, roppant erős jelenléttel és odaadással a színpadon. Francia kollégáikkal ellentétben nem annyira intellektuálisan, sokkal inkább emocionálisan, úgyszólván egész testükkel játszanak. Ez a fajta játék pedig nagyon illik a költői és elvont Novarina-szövegekhez, amelyek éppen a testről és a vérről, az életről és a halálról vagy istenről szólnak” – nyilatkozta Agnes Troly, a párizsi Odéon Színház programigazgatója.

Nyolc színész és három zenész jön be, egyszerű emberek, és ha már idepottyantak pont elénk épp ezen az estén, elkezdenek operettesdit játszani. Csodás dalok fakadnak fel, remek zene (magyar és francia egyaránt). De az egyik figura, a Halott, folyton visszajár, és megakasztja a már-már fellángoló operettet. Visszavágyik, duzzad az életerőtől, felidézi kedves dalait, valamit üzen odaátról, hogy mit, azt csak az előadás végén tudjuk meg. A képzeletünkben játszódik, akár egy álomban, szaggatott időben. Ismerős helyzetek: egy panellakásban, tévéhíradó nézés közben, száguldásban a sztrádán, lakodalomban. De közben mondatok repkednek a térben, és minden egyes kimondott gondolat világokat nyit meg. A nagy francia középkori hagyomány, a karnevál világa ez. Minden a feje tetejére áll. A föld illata csap meg bennünket, a földművelő emberek életereje, a szüret, a néphagyományok groteszk világa. Valami nagyon egészséges, játékos, megtisztító szembesülés az élet és halál nagy kérdéseivel.

Az előadásban fellépnek: Ráckevei Anna, Szűcs Nelli, Újhelyi Kinga, Jámbor József, Kóti Árpád, Kristán Attila, Mészáros Tibor, Varga József, Vranyecz Artúr.

Négy előadással és beszélgetésekkel várjuk Önöket csütörtökön és pénteken, a fesztivál utolsó két napján.

Ruins True

Szombaton, december 11-én délután 5 órakor kerül sor a a Ruins True című, Samuel Beckett szellemében készült kollektív táncszínházi előadásra, a  San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában, Tompa Gábor rendezésében.  Az előadás a hiány problematikáját járja körül. „Mióta az ember kiűzetett a paradicsomból, a „hiány” vált létünk természetes állapotává. Az idő lerombolja az arcunkat, bőrünket, testünket, érzelmeinket és gesztusainkat, de mindig van valami, amit nem lehet elvenni tőlünk… az emlékezet varázsában lebegünk, az elmúlás méltóságában, és soha nincs egyetlen unalmas pillanat sem – mindig újra és újra kell kezdenünk.”- nyilatkozta Tompa Gábor, számos Beckett-darab rendezője (A játszma vége, Játék, Godot-ra várva), ezúttal azonban egy másfajta nyelvezetet, a mozgást használja kifejezőeszközként, a becketti hangulat megvalósításához. Az előadás alkotói továbbá Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, előadói: Liam Clancy, Yolande Snaith és Jess Humphrey. Közülük a brit származású Yolande Snaith neve talán több kolozsvári táncsszínház-kedvelő számára ismerős, hiszen a posztmodern koreográfus Stanley Kubrick amerikai filmrendező utolsó filméjenek, a Tágra zárt szemek álarcos-jelenetének alkotója. Az előadást szombaton, december 11-én 5 órától, valamint vasárnap, december 12-én 5 és 9 órától láthatja a közönség Kolozsvári Állami Magyar Színház Új Stúdiójában.

Yvonne, burgundi hercegnő, Teatr Slaski 2

Vasárnap, december 12-én délután 5 órától szerettel várjuk Önöket a színház nagytermében, Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundy hercegnő című előadására, másodszor a fesztivál keretén belül, ezúttal a lengyelországi Sziléziai Wyspianski Színház előadásában. A rendező – Keresztes Attila –  jól ismert a kolozsvári színházkedvelők számára, számos előadást vitt színre a kolozsvári színháznál, 2009 óta a Szatmárnémeti Harag György társulat állandó rendezője.

Az előadás ötlete egy Tadeusz Bradecki által vezetett workshopon született meg 2008 novemberében Kolozsváron, az Európai Színházi Unió fesztiváljának keretében. Keresztes Attila, az előadás rendezője a húsz résztvevő egyike volt. A Sziléziai Wyspianski Színház előadása az UTE hivatalos pártfogásában részesült az UTE 2009-ben Palermoban rendezett közgyűlésén. A Radomi Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon Agnieszka Radzikowska és Jerzy Głybin alakításdíjban részesültek.

A Wyspianski Színház legújabb bemutatóját nyugodtan besorolhatjuk a színház egyik legjobb darabja közé, amelyeket az elmúlt években vitt színre. Merész díszlet és jelmezek, remek színészi játék, nagyszerű mozgás tölti ki a három órás előadás részeit megfelelő arányban.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál a rotterdami RO Theatre nem mindennapi előadásával zárul. A helyszín nem a megszokott színházi környezet: a Bánffy-palota udvarán felállított fűtött sátor ad otthont a Mothers című előadás szereplőinek és nézőinek.

A Mothers-ben 15 különböző etnikai háttérrel rendelkező rotterdami anya szerepel. A tér egy óriási konyha. Alize Zandwijk rendező irányításával a helyszínen, a nők intim monológokat adnak elő a személyes (de egyetemes) anyaságukról, miközben a közönségnek főznek. Az előadás végén tálalják a vacsorát. Alize Zandwijk: “A nők ereje egymás közt egy olyan dolog, amit alig ismerünk fel. Amit meg akarok mutatni az a vidámság, energia, intimitás és humor, amelyet a különböző kultúrákból származó nők megoszthatnak egymással. A színház valójában nem más, mint egy találkozás. Egy közösség van a színpadon, de ugyanúgy a nézőtéren is.”

Az előadás a lengyelországi Kontakt Fesztiválon elnyerte a fesztivál legjobb díszlettervezőjének járó díjat, illetve a „napjainkban végbemenő változásokat legjobban tükröző előadás” díját.

Az előadás vasárnap, december 12-én a Bánffy-palotában tekinthető meg, este 20 órától.

Képzeletbeli Operett

Az előadások mellett beszélgetésekre is várjuk az érdeklődőket. Szombaton, délelőtt 11 órától az Ugyanaz a tenger című előadás alkotóival (Habima Nemzeti Színház, Izrael) találkozhatnak, vasárnap pedig, szintén délelőtt 11 órától a Képzeletbeli operett és a Ruins True táncszínházi előadás alkotóival.