Az elmúlt 10 év magyar szcenográfiájáról jelent meg kötet


Bemutatóját a FUGA – Budapesti Építészeti Központban tartják október 21-én, hétfőn délután.

A Magyar szcenográfia, 2007-2017 / Hungarian Stage Design II. című könyv a magyar színházi vizualitás rendszerbe foglalt dokumentálása és gyűjteményes keresztmetszete. Az angol és magyar nyelven megjelenő kötetben feldolgozták és dokumentálták a 2007 és 2017 közötti időszak színházi szcenográfiáját – olvasható a könyvbemutató szervezőinek MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben felidézik, a sorozat első kötete 2005-ben jelent meg Magyar szcenográfia, 1995-2005 / Hungarian Stage Design címmel.

Az elmúlt időszakban intenzíven szereplő tervezők legjelentősebb munkáit magas minőségű képanyaggal mutatják be. A kötetben 72 tervező szerepel. Az ABC sorrendben feltüntetett alkotók legfontosabb tervezései és a képinformációk a magyar színházművészet műfaji és stílusbeli sokszínűségéről adnak pontos képet, és színháztudományi, színháztörténeti dokumentációként is szolgálnak.

A Petőfi Sándor utcai FUGA-ban hétfőn 17 órára megszervezett könyvbemutatót Czakó Zsolt grafikusművész, a könyv grafikai szerkesztője vezeti fel, a felszólalók között van Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező, a MALÁT elnöke, valamint Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező, a kiadvány megvalósításának gondozója. A rendezvény vendége Kálmán Eszter és Balázs Juli díszlet- és jelmeztervező, a PQ 2019 nemzetközi kiállításon az Országok és régiók szekcióban nyertes magyar installáció alkotóinak képviselője.

A reprezentatív kötet kiadója a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT), az évenként a FUGA-ban megvalósuló Látványtér című kiállítás szervezője.

A kiadvány előszavát Nánay István kritikus, valamint Jákfalvi Magdolna színháztörténész írta. Minden tervezőnél szerepel az önéletrajza, pályája általa legfontosabbnak ítélt tíz tervezői munkája és egy képválogatás, képinformációkkal, megtalálható a darab címe, a bemutató helyszíne, időpontja, a rendező és a tervezők neve.

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával jött létre.