Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) címmel tartanak bemutatót a Centrál Színházban


Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) címmel tartanak bemutatót a Centrál Színházban; Suzie Miller darabja, amely a nemek alá- és fölérendeltségének kérdésével foglalkozik, április végén debütál Budapesten.

A tavalyi év legsikeresebb West End produkcióját tűzi műsorra hamarosan a Centrál Színház; Suzie Miller Prima Facie című drámájának magyarországi bemutatóját április 29-én láthatja a közönség – olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a jog abszolút- és mindnyájunk saját igazának viszonyát körüljáró darab a színház első saját produkciójú monodrámája, amelynek bemutatkozó rendezője Puskás Samu, főhőse Martinovics Dorina.

A darab története szerint a nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő maga is áldozattá válik. Vajon ahhoz elég lesz-e a tehetsége, hogy megvédje magát a férfiak alkotta jogrend keretei között? – teszik fel a kérdést a darab ismertetőjében.

Jodie Comer (Killing Eve – Megszállottak viadala) színpadi debütálása volt tavaly a Prima Facie, egy új monodráma Suzie Miller ausztrál írónő, volt jogász tollából. A darab a nemek alá- és fölérendeltségének örökérvényű kérdésére keres választ – fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, a Harold Pinter Színházban két hónapig futó, a szezonban egyedülálló sikert arató darab az idén három kategóriában váltotta díjra WhatsOnStage Awards jelölését: a legjobb darab, a legjobb előadó (Jodie Comer) és a legjobb grafikai tervezés díját is elnyerte.

A közleményben a Centrál Színház előadásának főszereplőjét, Martinovics Dorinát idézik, aki elmondta: eddigi pályája során egy dologban volt biztos, hogy soha életében nem csinál majd monodrámát, hiszen az ellene megy mindennek, ami őt a színészetben érdekli, vagy motiválja.

“Hogy most mégis erre készülök, abban az anyag teljesen egyedülálló közérdekűsége, az ezt London után már a Broadwayn játszó Jodie Comer személye és a Centrál csapata hatalmas szerepet játszanak” – mondta a színész.

A közleményben Puskás Samut is idézik, aki kiemelte: tíz évente egyszer gazdagszik a drámairodalom olyan elemi erejű darabbal, mint a Prima Facie. “Rendezői bemutatkozásnak igazi mélyvíz, megtisztelő, hogy olyan kiváló színésznő munkáját segíthetem, mint Martinovics Dorina” – mondta a rendező.

A közleményben kitérnek arra, hogy Puskás Samu a londoni Middlesex egyetem ipari formatervező szakának elvégzése után 2020-ban a New York Film Academy Los Angeles-i campusán szerzett színész diplomát. Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) az első rendezése.