Az Aranyemberrel indul az évad a József Attila Színházban

Jókai Mór Az aranyember című regényének színpadi változatával indul szombaton az évad a József Attila Színházban, az anyagi javakra nemet mondó Tímár Mihály szerepében Rékasi Károly mutatkozik be, Pikali Gerda, Létay Dóra, Bordrogi Gyula, Molnár Zsuzsa, Láng József és Kocsis Judit mellett. A nyáron elkezdödött a színházépület hároméves, részleges felújítása.

Nemcsák Károly igazgató a színház keddi sajtótájékoztatóján felidézte: a Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén döntött arról, hogy hároméves ütemezéssel 230 millió forintot fordíthatnak az épület felújítására.

A nyáron 60 millió forintból megvalósult első ütemben az épületgépészeti részek cseréje, felújítása történt meg, tíz színészöltöző és hét vizes blokk újult meg, kicserélték a hőközpontot, kiépült a tűzjelző rendszer és felújították a légtechnikai rendszert.

Image

Pikali Gerda Atháliaként az Aranyemberben

Az igazgató beszámolt arról, hogy a szervezés is az épületbe költözött, a korábbi irodából, amely a Vígszínház mellett, a Ditrói Mór utcában volt.

A felújítási program második ütemét 2014 nyarára tervezik: a mintegy 120 millió forintos keretből a nézőtéri székek cseréje, a hang- és fénytechnikai berendezések korszerűsítése, a fűtés rekonstrukciója és a nyílászárók cseréje valósulhat meg.

Nemcsák Károly kitért arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés júniusban 34 igen szavazattal döntött a felújításról, az előterjesztést egyhangúlag fogadták el. Szerinte a fenntartó bizalmára azzal is rászolgálhattak, hogy 2012 nyarán 30 millió forintot fordítottak önerőből az épület felújítására.

A sajtótájékoztatóra meghívást kaptak a közgyűlés tagjai is. Nemcsák Károly kiemelte: az esemény egyben beszámoló a fenntartó felé arról, hogy szeptember végére a vállalt munkálatokat be tudták fejezni.

Image

Rékasi Károly, Kocsis Judit és Pataki Szilvia az Aranyemberben

Elhangzott, hogy a színház állami támogatása a háttérszemélyzet alkalmazotti bérére elég. “Minden mást meg kell termelnünk” – fogalmazott az igazgató. A színház ezzel együtt az idén már több saját bemutatót tart. “Kezdünk a saját lábunkra állni” – emelte ki Nemcsák Károly.

Három előadást ajánlanak bérletben a fiataloknak: Az aranyember, a Munkácsy, a festőfejedelem és az Úrhatnám polgár című produkciót. Emellett beavató színházi programjukban két előadást készítenek: az egyik Szophoklész Oidipusz királya, a másik Balassi Szép magyar komédiája nyomán születik.

Az idei évadban a teátrum számos korábbi produkciója műsoron marad, és folytatódik a határon túli társulatokat vendégül látó program a József Attila Színházban.

 

A 2013/14-es évad bemutatói:

1. AZ ARANYEMBER (színmű)

bemutató : 2013. október 5.

rendező: Csiszár Imre

Főbb szerepekben: Rékasi Károly, Láng József, Létay Dóra, Bodrogi Gyula, Molnár Zsuzsa,

Pikali Gerda

 

2. CSIZMÁS KANDÚR (mesejáték)

bemutató: október 12.

rendező: Halasi Imre

Főbb szerepekben: Markó Eszter, Lippai László, Pataki Szilvia, Kovalik Ágnes, Fila Balázs, Hajdú László, Chajnócki Balázs, Ömböli Pál


3. MUNKÁCSY, A FESTŐFEJEDELEM (musical, ősbemutató)

bemutató: november 9.

rendező: Tóth János

Főbb szerepekben: Zöld Csaba, Détár Enikő, Molnár Szilvia, Bognár Zsolt, Sövegjártó Áron,

Kocsis Judit

 

4. HATTYÚDAL (zenés komédia)

bemutató: 2013. december 14.

rendező: Verebes István

Főbb szerepekben: Tahi Tóth László, Détár Enikő, Ömböli Pál, Nemcsák Károly, Rékasi Károly, Kovalik Ágnes

 

5. ÚRHATNÁM POLGÁR (komédia két felvonásban)

bemutató: 2014. február 08.

rendező: Csiszár Imre

Főbb szerepekben: Blaskó Péter, Béres Ilona, Fehér Anna, Ujréti László, Láng József, Kovalik Ágnes, Márkó Eszter

Szerkesztette, fotók: Csicsely Zoltán