Az angol történelem hőse, magyar színpadon

A szabadság és igazság utáni vágyak, az igaz érzelmek, és a meg nem alkuvó, túlerővel szembeni küzdelem az igazságért, mindig sikert fognak aratni, mert minden ember elé a legnemesebb célokat vetítik. Amit mi talán nem merünk megtenni, de vannak hősök, akik ezért az életüket is hajlandók kockára tenni, és rendíthetetlenségüket végül siker koronázza.

Vannak a történelemnek olyan szereplői, akik kortól és korosztálytól függetlenül mindenki számára példaképnek tekinthetők. Egyik ilyen hős, – bár megoszlanak arról a vélemények, hogy élt-e valaha valós személy a név mögött – Robin Hood, a sherwood-i erdők királya, a félelem és gáncs nélküli lovag.

A szabadtéri sikeres előadások után, most volt február 11-én a premiere a darabnak kőszínházban. mégpedig a RaM Colosseumban, Budapesten.

A musicalben végigizgulhatjuk a hős Robin Hood (Kovács Áron) küzdelmeit a nottinghami bíróval (Forgács Péter) szemben, akit segít, a szolgalelkű Lord Gisborne (Gerner Csaba) is. Persze Robinnak is vannak segítői. Little John, a nagytermetű vezére, az erdőben gyülekező csavargóknak, (Hajdú Steve) William, a fiatal , ám hűséges társ, (Puskás Péter) és Tuck barát, a pap, aki nem csak Istennel van nagyon közeli viszonyban, de a szőlő nedvét sem veti meg (Gesztesi Károly). Egy valamire való történet, de természetesen egy jó musical sem, lehet meg szerelmi szál nélkül. Ezért szerepel a történetben Lady Marian, (Andrádi Zsanett) aki, talán ezzel nem árulunk el nagy titkot, végül szerelmese, Robin karjaiban találja meg a tökéletes boldogságot.

Adva van tehát egy régi, de népszerűségéből azóta sem vesztő történet, egy legendás hős főszereplésével. Viselkedése mindenki számára vonzó, elvesz a gazdagoktól és szétosztja a szegények között. Természetesen segítőkre talál az áruló bíró ellenében, csapatot szervez, s a végén diadalmaskodik, mikor is a törvényes király, Oroszlánszívű Richárd visszatér a Szentföldről. Bár a darabban nagyon sok vígjátéki elem előfordul, nemes eszmék és örökérvényű mondanivalók jelentik az igazi tartalmi részt.

A színpadon való megjelenítés látványosan, rengeteg tánccal, a szó szoros értelmében, tűzben és füstben történik. A táncbetétek szemet gyönyörködtetőek, a dallamok fülbemászóak, a fellobbanó lángok, pedig egyedülállóan meghökkentőek, és lenyűgözőek.

Élményszínház a javából, felemelő mondanivalóval, kortól függetlenül mindenkinek ragyogó szórakozást jelentve.

Tölgyesi Tibor