Szabó Magda önéletrajzi ihletésű művét viszik színpadra Békéscsabán


Szabó Magda: Az ajtó című regényét állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. Az önéletrajzi ihletésű darabot március 11-től láthatja a közönség a teátrum Sík Ferenc Kamaraszínpadán Kiss József rendezésében.

Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye, amely 1987-ben jelent meg először, és csak hazánkban több mint 15 kiadást élt meg. A könyv címe – mint megannyi Szabó Magda-regényé – jelképes. A hősnő, Szeredás Emerenc életében ugyan jelentős szerepet játszik egy soha fel nem táruló ajtó, ám az író az érzelmeink birodalmát elzáró kaput helyezi a mű középpontjába, melynek megnyitása boldogságot vagy halált hozó kockázat.

A darabot nemcsak rendezi, de színpadra is alkalmazta Kiss József, aki aktuális történetnek tartja a regény tartalmát.

–  Vannak valóságos ajtók, amiket az ember kinyit, benéz, mert kíváncsisággal tölti el, hogy megtudja, mi van belül. Az életünk is abból áll, hogy folyton új ajtókat nyitunk ki magunk előtt. Ha két ember megismerkedik, és megszereti egymást, az is olyan, mint egy ajtó, hiszen a másik ember lelkét nyitjuk meg. S amikor belépünk, nagy felelősség zúdul ránk, hogy a ránk bízott titkokat hogyan kezeljük. Az előadás kapcsán még az is felmerülhet, hogy tényleges ajtót nem nyitunk – fogalmazott a darab rendezője.

A történet főszereplőjét, Emerencet Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész alakítja, magát az írónőt pedig Tarsoly Krisztina színművész személyesíti meg. Az előadás többi szerepében Bartus Gyulát, Fehér Tímeát, Komáromi Anettet, Veselényi Orsolyát, Tomanek Gábort, Szász Boriszt, Szőke Pált, Beszterczey Attilát, Balázsi Róbertet és Gulácsi Rékát láthatják.