Ausztriai bemutató Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából

Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát mutatják be Ausztriában, a bécsi Theater Brett színpadán csütörtökön az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében.

    Szabó Magda születésének 100., halálának 10. évfordulója alkalmából 2017-ben a bécsi Collegium Hungaricum és a Theater Brett közösen állítanak emléket az írónőnek azáltal, hogy színre viszik a szerző egyik leghíresebb regényét. A premier alkalmával Az ajtó című előadást először láthatja az ausztriai közönség, és a darabot először mutatják be német nyelven – emelik ki a bécsi Collegium Hungaricum MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Szabó Magda az egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kapott magyar író, aki német nyelven is nagy népszerűségnek örvend. Németország egyes tartományaiban kötelező olvasmány Az ajtó. Az önéletrajzi történetet, amely az írónő számára a világhírnevet is meghozta, több mint 30 nyelvre fordították le.
    Mint írják, Szabó Magda a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik legfontosabb alakja. A titkokkal terhelt, a világtól elzárkózott asszony, Emerenc életén keresztül felsejlik a 20. századi Magyarország történelme.
    Szeredás Emerenc, a megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. "Emerenc számára a munka nem annyira pénzkereseti forrás, hanem természetes állapot. Ha ez nem lenne, akkor az idős nő elképzelhetetlennek tartaná mindennapjait. Minden cselekedetét a gyakorlatiasság határozza meg; környezete mégis szereti és tiszteli, hajlíthatatlan jelleme miatt. Magánélete a külvilág számára láthatatlan, lakása ajtaja mindenki előtt zárva van. Egyszer azonban mégis kinyílik az ajtó az írónő előtt." – olvasható az előadás ismertetőjében.
    A produkcióban Emerenc szerepét Tania Golden, az írónőt, Annát Susi Ramberger alakítja, mellettük Maciej Salamon, Ivana Stojkovic, Andreas Wutte és Lisa Furtner játszik a darabban. A regényt Bereményi Géza alkalmazta színpadra, a darabot Rétháti Sandra és Hans-Henning Paetzke fordította. A díszlet- és jelmeztervező Maria Kappeter, a fény- és hangtechnika Andreas Zemann, a vetítés Dicső Dániel munkája. Az előadás dramaturgja Kompár Valéria, a rendező Léner András.
    A december 7-i, csütörtöki premiert követően az előadás december 8-án és 9-én látható a bécsi Theater Brett színpadán.