Augusztus 20-ig várják a szavazatokat a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Augusztus 20-ig várják a szavazatokat a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire: Gazsó Györgyre, a Radnóti Színház, Szikszai Rémuszra, a Szkéné Színház és Krisztik Csabára, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészére.

A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 8-án a Győri Nemzeti Színházban az országos színházi évadnyitón – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Vasvári Csaba színművész, a Mozaik Művészegyesületnek, a díj társalapítójának képviselője elmondta: a jelöltekre online lehet szavazni.

A 10 évvel ezelőtt tragikusan fiatalon elhunyt színész emlékére létrehozott díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Az 500 ezer forinttal járó díjat tizedik alkalommal adják át az idén.

Vasvári Csaba elmondta: céljuk olyan szakmai díj alapítása volt, amelyet demokratikus módon ítélnek oda a szakma legjobbjának. Ehhez kerestek támogatót és találták meg Pokorni Zoltánt, a XII. kerület polgármesterét, aki társuk lett a díjalapításban. Úgy gondolták, hogy Kaszás Attila művészete, emberi tartása méltó arra, hogy emléket kapjon, ezért az ő emlékének szentelték a díjat.

Kaszás Attila amellett, hogy fantasztikus színész, elképesztő tehetség, sokoldalú művész volt és sokak kedvence, belső motor volt minden társulatban, amelyben dolgozott – idézte fel Vasvári Csaba.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Szerettük volna, hogy a szakmai díjak sorában legyen egy olyan díj, amely a tehetség mellett az emberi minőséget is díjazza, és amelyet nem politikus, nem kuratórium, hanem a szakma és a közönség ítél oda – mondta.

A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. Az idén 38 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

Vasvári Csaba elmondta: pár éve új elem a szavazás menetében, hogy az utolsó fordulóban a három jelölt közül a közönség választhatja ki online szavazással, hogy ki kapja az elismerést.