Augusztus 14-től láthatja az amerikai közönség az Operettissima produkcióját


Az amerikai közönség is láthatja az Operettissima produkcióját, amelyet augusztus 14-én mutat be a PBS amerikai közszolgálati televízió. A Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével létrejövő gálaműsorral 2022 őszén turnét is szerveznek – hangzott el a témában rendezett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke kiemelte: az eseménysorozat széles körben népszerűsíti a magyar operettet. A 2022-es őszi turné helyszínein további hungarikumokat is bemutat a kiállítás. Az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést enged hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra – mondta.

Hozzátette: a zene, a tánc, az életmód és a kézműves kultúra nemzeti sajátosságainak legelevenebb őrzői, amelyek segítenek minket abban, hogy értékeinket szem előtt tartva helyezzük el magunkat a világ nemzeteinek sorában, és képviselni tudjuk értékeinket, hagyományainkat, szokásainkat, vérmérsékletünket, ízlésvilágunkat.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kultúra közvetítőszerepének fontosságáról beszélt.

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kiemelte, hogy stílusában a legautentikusabb hűséggel mutatják be a magyar operettet a világ bármelyik részén.

Vadász Dániel producer, az Operettissima Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta: augusztus 14-én indul az a kulturális projekt, amelyet az Attila Glatz Concert Productionsszel együttműködésben szerveznek.

Kiemelte: az Egyesült Államok közszolgálati televíziójával kötött három évre szóló megállapodás részeként augusztus 14-től Salute to Budapest and Vienna címmel egyórás operettgálát láthat az amerikai közönség, amelynek részeként, a műsor elején és végén kisfilm mutatja be Magyarországot és a hungarikumokat, köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarikum Bizottság támogatásának.

Az operettgálát tavaly októberben rögzítették a Pesti Vigadóban a Budapesti Operettszínház balett- és zenekarával, valamint és szólistáival, Fischl Mónika, Kiss Diána, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt, Erdős Attila és Laki Péter fellépésével, Makláry László és Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényletével. A koncerten a legismertebb Kálmán Imre-, Lehár Ferenc- és Johann Strauss-művek hangzottak el. A koncertfelvételt online közvetítésen az amerikai és kanadai közönség is láthatta 2020 végén és az idei év elején.

A televíziós megjelenés mellett 2022 októberében egy turnét is szerveznek: az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában hét helyszínen mutatnak be kétrészes koncertet az Attila Glatz Concert Productionsszel együttműködésben. A nagyszabású operettprodukcióhoz kapcsolódva a turné helyszínein kiállításon mutatnak be további hungarikumokat, gasztronómiai eseményeket tartanak, felhívva a figyelmet Magyarországra mint turisztikai desztinációra.

A tervezett turné állomásai között van Chicago, Cleveland, Baltimore, New York, Boston, Montreal és Toronto.