Átadták a Magyar Teátrum Díjakat


Tizennegyedik alkalommal adták át hétfőn este a Karinthy Színházban a Magyar Teátrum Díjat, amellyel a színházi háttérszakmák legjobbjait díjazzák.

A közleményben felidézik, hogy a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, az eddigi tizenhárom év alatt pedig 93 Magyar Teátrum Díjat, illetve Életműdíjat adott át a Magyar Teátrumi Társaság, így az idei hét elismeréssel ért a 100. megítélt és átadott díjhoz az elismerés története.

A Magyar Teátrumi Társaság közleményében kiemeli, hogy a gálaesten elismerést kapott Hosszú Mária, a Nemzeti Színház művészeti titkára; Jónás Ibolya, a Szolnoki Szigligeti Színház fodrásza, tárvezetője; Csipke Sándor Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház műszaki vezetője; Pap Gábor, a Kecskeméti Katona József Színház díszletasztalosa és Sándor Dániel, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház műszaki vezetője.

Átadták a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat is, amelyet Miske László, a Debreceni Csokonai Színház színművésze vehetett át. A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-életműdíjat Rákosa Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház műszaki igazgatója vehette át, a Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a Proscaenium Emlékgyűrűt Farkas Lászlónak adományozta.

Az elismeréseket Szentmártoni János kulturális helyettes államtitkár, a jelölő színházak igazgatói, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjai, és a gálaestet támogató színháztechnikai szervezetek képviselői adták át – áll a közleményben.

Mint felidézik, a Magyar Teátrumi Társaság díjátadó Gáláján a színházi szakma azokat köszönti és díjazza, akik nap mint nap a háttérből segítik a kiváló, sikeres színpadi produkciók létrejöttét.