Átadták a Cirkuszművészet Ifjú Csillaga-díjat és a TIHANY Cirkuszművészeti Életműdíjat

Március 15-e alkalmából hagyományteremtő céllal ismét egy utazó cirkuszban adtak át nívós cirkuszművészeti elismeréseket. Március 14-én, 18 órakor a Richter Flórián Cirkusz szezonnyitó előadásán, Veresegyházán egy fiatal tehetség, Veress Zsanett a Cirkuszművészet Ifjú Csillaga-díjat, a TIHANY Cirkuszművészeti Életműdíjat pedig Deltai Károly artistaművész vette át Fekete Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkártól, dr. Borsós Beátától, a MACIVA ügyvezető igazgatójától és Eötvös Tibortól, a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnökétől.

Fekete Péter köszönetét fejezte ki Richter Flórián és felesége Edit felé, hogy helyszínt biztosítottak a díjátadó gálának. Nagyon szép hagyomány, hogy az új szezonra induló magyar utazócirkuszokban ünnepeljük ezt a napot, tavalyelőtt Nyíregyházán a Circus America, tavaly Budapesten a Magyar Nemzeti Cirkusz, idén pedig Veresegyházán a Richter Flórián Cirkusz ad otthont az ünneplésnek. Március 15-e a nemzeti ünnepünk, ilyenkor megállunk egy pillanatra, végig gondoljuk a múltunkat és, hogy merre tartunk, valamint köszönetünket fejezzük ki azok felé, akik a legtöbbet tették a művészetünkért, és akikre méltán lehetünk büszkék. – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár. Március 13-án a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült két kiváló artista, Axt László és Eötvös Tibor, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt, és akiket virágcsokorral és tapssal köszöntöttek.

Axt László

A Cirkuszművészet Ifjú Csillaga-díj elismerésben azok a fiatal, magyar artistaművészek részesülhetnek, akik a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is kivételes teljesítményt értek el. 2019-ben ezt a díjat Veress Zsanett artistaművész kapta, aki ötéves kora óta a mozgás bűvöletében él: több sportágat űzött versenyszerűen, de a cirkuszban találta meg az önkifejezés valódi lehetőségeit. A Baross Imre Artistaképző Intézet, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem elvégzése után a Recirquel újcirkuszi társulat oszlopos tagjává vált, melynek munkájában annak megalakulása óta részt vesz. Hét éve dolgozik handstand számmal, négy éve pedig bővítette repertoárját feszesdrót produkciójával. Az artistaművészetet világhírű magyar mesterektől tanulta, Zboray Éva a dróttánc, Simon Árpád a kézegyensúlyozás mesterségére tanították meg őt. A Recirquel társulattal bejárta a világot, olyan grandiózus helyszíneken mutatkozott be, mint az Edinburgh Festival Fringe, a tel-avivi Opera, a Cannes-i Filmfesztiválnak otthont adó Palais des Festivals et des Congrés és a kolumbiai Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá, Dél-Amerika legnagyobb előadó-művészeti fesztiválja. A FINA úszó világbajnokság záróeseményének fő produkciójában, valamint a montreali világhírű La TOHU színház  2016/2017-es évadnyitó előadásában is fellépett.

Veress Zsanett és Fekete Péter

Eötvös Tibor köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy a MACIVA igazgatósága elfogadta a cirkuszi szakma javaslatát és érdemesnek találták Veress Zsanettet a Cirkuszművészet Ifjú Csillaga-díjra. További sok sikert és örömöt kívánt a fiatal tehetségnek.

dr. Borsós Beáta, Deltai Károly és Fekete Péter

A Tihany (Czeisler Ferenc) tiszteletére alapított életműdíjat három éve adják át olyan kiváló, tapasztalt artistaművészeknek, akik egész életükben a magyar cirkuszművészet hírnevének öregbítésén dolgoztak, amelyet idén Deltai Károly artistaművész vett át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkáról és dr. Borsós Beátától. Deltai Károly  első külföldi vendégszereplése 1960-ban, az artistaiskola elvégzése után, Berlinben volt egy akrobatacsoport tagjaként. Két évvel később társaival létrehozta az iskola történetének első „luft-reck” produkcióját, amelyben a nyújtószámot a magasba emelve légtornász-produkcióvá alakították át. Az így megalakult Hunor csoport közel 15 évig járta a világ legnagyobb cirkuszait. 1969-ben a számot kibővítették egy nagy, a levegőben felszerelt orosz hintával, így az akkori idők egyik leglátványosabb, egyedülálló légtornász műsorszáma született meg. Mindmáig a szakmán belül a legnagyobb elismeréssel emlékeznek erre a produkcióra. 1974-ben létrehozta a Helikon csoportot, amellyel orosz hintaszámot mutattak be Európa legnevesebb cirkuszaiban. 1981-ben az artistaképző intézetből kikerült fiatal, tehetséges artistákkal bővült a csoport. Az új produkciót, a 7 Helikont, eddig nem látott új ugrásokkal és technikai trükkökkel kibővítve elindította a pályán, majd nem sokkal később átadta a fiataloknak. 1984-től az Állami Artistaképző Intézet egyik vezető tanára, ’90-től pedig igazgatóhelyettese lett, a nevéhez fűződnek a legszínvonalasabb, ebben az időszakban végzett produkciók. 1991-ben munkásságát Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazták. 1992-től minden idejét a tehetséges fiatalok tanításának szentelte, nyugdíjba vonulása után is, egészen 2010-ig tanította a felnövő generációkat. A szakmában és tanítványai körében mind a mai napig nagy tiszteletnek örvend és megbecsülésben él.

Eötvös Tibor, dr. Borsós Beáta, Richter Flórián és Fekete Péter

A díjátadó után azonnal kezdetét vette a Richter Flórián Cirkusz színvonalas, két órás előadása.

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám