Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat


Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák dolgozóit elismerő Magyar Teátrum Díjakat a Budapeti Operettszínházban – közölte a Magyar Teátrumi Társaság az MTI-vel kedden.

A tájékoztató szerint a 13. alkalommal megrendezett hétfő esti ünnepi gálán 9 díjat osztottak ki. Elismerést kapott Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője; Eötvös Nándor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere; Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője; Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztető tár vezetője; Szelba István, a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője – sorolták.

Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára, valamint a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat kapott Török Jolán táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre rendező. A Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehette át.

A közlemény emlékeztetett, hogy a legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. A díj alapítója és ötletgazdája Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.