Maradjunk kapcsolatban!

Díj

Átadták az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat

Nagy Mari, a Nemzeti Színház, Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház és Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely színház művésze kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Ivánka Csaba-díjat Nagy Zoltán, a Domján Edit-díjat pedig Märcz Fruzsina vehette át hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendezett ünnepségen.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen az Aase-díjról szólva hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díjról van szó, amely a hozzáértő pályatársak döntését és elismerését közvetíti.

“A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani” – mondta a helyettes államtitkár.

Budapest, 2017. december 18.
Az Aase-díjjal kitüntetett Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiemelte: megszokott dolog, hogy a főszereplő kap nagy hangsúlyt, pedig az epizódszereplők sokszor hatásosabban, érzékletesebben és közérthetőbben közvetítik egy mű mondanivalóját és hangulatát. “Bár a színházi emlékezet elsősorban a főszereplőket őrzi meg, semmilyen előadás nem működne epizodisták nélkül” – hangsúlyozta.

Budapest, 2017. december 18.
Az Ivánka Csaba-díjjal kitüntetett Nagy Zoltán színművész, az Új Színház tagja az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két nőnek és két férfinak ítélnek oda, Gobbi Hilda alapította végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Mint Krucsainé Herter Anikó felidézte, Gobbi Hilda a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta nagy sikerrel a szerepet.

Budapest, 2017. december 18.
Az Aase-díjjal kitüntetett Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház színművésze az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Udvaros Dorottya, Ráckevei Anna, Egri Márta, Gáspár Tibor és Márton András színművész. Udvaros Dorottya a díjazottakat méltatva kiemelte, hogy a kuratórium egyetértésben szavazott a művészekre.

Budapest, 2017. december 18.
Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze (j) átveszi az Aase-díjat Krucsainé Herter Anikótól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárától az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója emlékeztetett arra, hogy karácsony előtt immár hagyományosan adják át a három szakmai elismerést, az Aase-díj mellett az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díjakat.

Budapest, 2017. december 18.
Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház színművésze (j) átveszi a Domján Edit-díjat Szakonyi Károly írótól, a Domján Edit Alapítvány kuratóriuma tagjától, mellette Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke (b) az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Domján Edit Alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet ezúttal Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja vehetett át. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium, amelynek tagja Takács Kati (elnök), Dunai Tamás, Nagy Imre érsebész, Keszég László, Szakonyi Károly, Urbán Balázs és Vajda Márta.

Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat, amelyet idén Nagy Zoltán színművész, az Új Színház tagja kapott, egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente.

Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Papp Zoltán, Kubik Anna színművész és Bartos Zsóka művészeti referens, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Keszég László elnök és Vajda Márta ügyvezető titkár vett részt az ünnepségen.

 

  • Budapest, 2017. december 18. Az Aase-díjjal kitüntetett Nagy Mari, a Nemzeti Színház színművésze az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  • Budapest, 2017. december 18. Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház színművésze (j) átveszi a Domján Edit-díjat Szakonyi Károly írótól, a Domján Edit Alapítvány kuratóriuma tagjától, mellette Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke (b) az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  • Budapest, 2017. december 18. Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze (j) átveszi az Aase-díjat Krucsainé Herter Anikótól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárától az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  • Budapest, 2017. december 18. Az Aase-díjjal kitüntetett Gazsó György, a Radnóti Miklós Színház színművésze az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  • Budapest, 2017. december 18. Az Ivánka Csaba-díjjal kitüntetett Nagy Zoltán színművész, az Új Színház tagja az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  • Budapest, 2017. december 18. Az Aase-díjjal kitüntetett Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze az Aase-, az Ivánka Csaba- és a Domján Edit-díj átadási ünnepségén a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban 2017. december 18-án. Az Aase-díjat Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Díj

A veszprémi Petőfi Színház színpad- és zsinórmestere kapta a Bujtor-emlékgyűrűt

Cziráki Jánosnak, a veszprémi Petőfi Színház színpad- és zsinórmesterének ítélték oda idén a Bujtor-emlékgyűrűt, amelyet szerda este adott át Bujtor István özvegye a díjazottnak Veszprémben. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Benkő Péternek és Pindroch Csabának ítélték a Madách-díjat

Benkő Péter és Pindroch Csaba színművészeknek adományozza a Madách-díjat Nógrád megye önkormányzata; az elismeréseket januárban a hagyományos Madách-ünnepségen adják majd át. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Átadták az Arany Medál közönségdíjat

Az elismerést Nádas Péter író, Enyedi Ildikó filmrendező, Piros Ildikó, Schneider Zoltán és Huszárik Kata színművész, valamint ifj. Vidnyánszky Attila színművész-rendező vette át a Bethlen Téri Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Európai Filmdíjak – Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő, A négyzet a legjobb európai film 2017-ben

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.

(tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

Nyolcadik alkalommal adták át vasárnap a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjakat.

(tovább…)

Tovább olvasom

Díj

Kubik Anna nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon

Kubik Anna, a debreceni Csokonai Színház művésze nyerte a legjobb színésznőnek ítélt díjat a 28. brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: