Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait hétfőn. A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Béres Attila rendezte Amadeus című produkciója nyerte el, a legjobb rendezés díját Mohácsi János kapta A falu rossza című előadásért.

    Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál keretében június 22. és július 11. között megrendezett szemlén hat város színházának előadásait mutatták be, a darabokat teltház előtt játszották.
    A Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként megrendezett díjátadón kitért arra is, hogy a szezonban mintegy 70 produkciót láthatott a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Koncerteket, gyerekelőadásokat, zenés és prózai színházi produkciókat tűztek műsorra.
    A szezon elején lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az idei programot az elmúlt évad legjobb zenés, szórakoztató előadásaiból Stuber Andrea, Papp Tímea és Urbán Balázs kritikus válogatta – mondta Bán Teodóra.
    A csíkszeredai, szabadkai, miskolci, kecskeméti, szombathelyi és nyíregyházi társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel, amelynek tagja Ullmann Mónika színművész; Kozma András dramaturg; Oberfrank Pál színművész, rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Bán Teodóra volt.
    A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramjában bemutatott Tisztelt Ház, Amadeus, A hülyéje, Mágnás Miska, A falu rossza, valamint Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásokat.
    A nézők korábban az interneten szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre rekordszámú, 2370 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese idén is a szombathelyi társulat lett, ezúttal A falu rossza című előadással, amely összesen 917 voksot kapott. Mohácsi István és Mohácsi János Tóth Ede színműve nyomán írt A falu rossza című darabját Mohácsi János állította színpadra.
    A szakmai zsűri a szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadást és a legjobb rendezést, valamint értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket, mellékszereplőket, különdíjat is odaítélt, továbbá átadta a közönségdíjat. A díjazottak pénzjutalmat kaptak, és az Ajka Kristály gravírozott üvegvázáját vehették át.
    A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház produkciója, Peter Shaffer Amadeus című darabja, Béres Attila rendezése nyerte el. A legjobb rendezés díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójának ítélték.
    A legjobb női főszereplőnek járó díjat Sándor Anna nyerte el a csíkszeredai Csíki Játékszín Lendvai Zoltán rendezte előadásában, Vadnay László-Békeffi István-Márkus Alfréd Tisztelt Ház című darabjában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Balázs Áron kapta a Szabadkai Népszínház Amadeus című produkciójában való játékáért.
    A legjobb női mellékszereplőnek odaítélt díjat Nádasy Erika vette át a Miskolci Nemzeti Színház Szőcs Artur rendezte előadásában, Georges Feydeau A hülyéje című darabjában megformált szerepéért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Kőszegi Ákos kapta Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor Mágnás Miska című darabjában, a kecskeméti Katona József Színház Rusznyák Gábor rendezte előadásában nyújtott alakításáért.
    A különdíjat Ladányi Andreának ítélte a zsűri a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás koreográfiájáért. Déry Tibor és Presser Gábor darabját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház produkciójában, Tasnádi Csaba rendezésében láthatta a közönség.
    A szemléről bővebb információ a www.szabadter.hu oldalon érhető el.

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait pénteken: a legjobb előadás díját a tatabányai Jászai Mari Színház produkciója, Moliere Tartuffe című darabjának Parti Nagy Lajos-féle átirata, Szikszai Rémusz rendezése nyerte el.

A közönségdíjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című, Alföldi Róbert rendezte előadása kapta, és a Shakespeare-előadásában nyújtott alakításáért Bánfalvi Eszter a legjobb női főszereplő díját vehette át.

A szemle különdíját Faragó Béla zeneszerző, a kaposvári Csiky Gergely Színház Jézus Krisztus szupersztár című, Bozsik Yvette rendezte produkciójának zenei vezetője nyerte el.

A legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Sebestyén Aba rendezte Bolondok tánca című előadásában nyújtott alakításáért és Megyeri Zoltán, a tatabányai színház Moliere: Tartuffe című produkciójában való játékáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést megosztva nyerte el Danis Lídia, szintén a Tartuffe-átiratban való játékáért és Ullmann Mónika a Miskolci Nemzeti Színház Zűrzavaros éjszaka című produkciójának, Rusznyák Gábor rendezésének szereplőjeként.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Kardos M. Róbert vette át a nagyváradi Szigligeti Színház Novák Eszter rendezte Buborékok című előadásában megformált szerepéért.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetője a pénteki budapesti díjátadón elmondta: a Városmajori Színházi Szemlén hat város színházának előadása volt látható, a produkciókat vidéki és határon túli társulatok legjobb szórakoztató előadásaiból választották ki. A szemle versenyprogramját Karsai György egyetemi tanár, színháztörténész, kritikus és Miklós Melánia kritikus, dramaturg, a színház kommunikációs munkatársa válogatta.

A produkciókat az idén is szakmai zsűri értékelte, és a nézők is szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak ítélt előadásra. A szakmai zsűri tagja volt Bán Teodóra mellett Györgyi Anna színművész, Sándor L. István kritikus és Dömötör Tamás rendező.

A szabadtéri színpadon a június 16. és július 2. között megrendezett szemlén a Tartuffe, a Jézus Krisztus szupersztár, a Makrancos Kata, a Zűrzavaros éjszaka, a Bolondok tánca és a Buborékok című előadás alkotta a versenyprogramot.

Mint Bán Teodóra fogalmazott, az esemény a Budapesti Nyári Fesztivál és a szabadtéri színházi szezon záróakkordjának tekinthető. Hozzátette: a szezonban 60 előadást láthatott a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az utolsó előadás a péntek este látható Így szerettek ők című irodalmi koncert-színház.