Árnyékszínházi előadás a Budapest Kongresszusi Központban

Árnyjáték, tánc, cirkusz és koncert: árnyékszínházi produkcióval érkezik Budapestre az amerikai Pilobolus tánctársulat; a Shadowland című előadást 2012. február 28. és március 4. között hét alkalommal láthatja a magyar közönség a Budapest Kongresszusi Központban.

A Pilobolus új előadása részben árnyjáték, részben tánc, részben cirkusz és részben koncert, a maga nemében az első ilyen típusú produkció. A társulat számos különböző nagyságú és alakú mozgó vászon segítségével teremt egész estés előadást, amely egyesíti az árnyék-képmásokat és a vászon előtti koreográfiát.

A szervező ShowTime Budapest tájékoztatása szerint a Pilobolus ezzel a sajátos technikával már készített egy reklámfilmet, majd 2007-ben az Oscar-díj átadásán adta elő egyedi műsorát, amellyel a legjobb film díjára jelölt alkotások ikonikus képi világát mutatta be.

A társulat budapesti sajtóbemutatóján részleteket mutatott be a február végén Magyarországra érkező Shadowland című produkcióból. A Pilobolus társulat egyik táncosa, Beth Lewis, aki három éve dolgozik a csapattal, az MTI-nek nyilatkozva az eseményen elmondta: azért érkeztek Budapestre, hogy a februári fellépés előtt egy kis kóstolót adva a társulat munkájából felkeltsék a közönség érdeklődését az előadás iránt.

Mint az amerikai táncos kifejtette, a fél évig tartó turné során Magyarország mellett Svájcban és Franciaországban is fellépnek, de a legtöbb előadást Németországban tartják.

Beth Lewis a Pilobolusról szólva elmondta, hogy a társulat 1971-ben alakult, és hatalmas változáson ment keresztül a kezdetektől napjainkig. Az együttesben jelenleg összesen 19 táncos dolgozik, ebben a produkcióban kilenc táncos lép színre.

A Pilobolusnak ez az első és egyetlen egész estés show-ja. A társulatnak létezik egy másik része, a csapatnak több rövidebb darab szerepel repertoárján, ezekkel különböző eseményeken, kisebb munkákban vesznek részt, például reklámokban is szerepelnek.

Szólt arról a táncos, hogy a darabot 2009 januárjában kezdték próbálni kilenc táncossal, az első változat bemutatója júliusban volt New Yorkban, a világpremiert szeptemberben Madridban tartották. Tehát nyolc hónapig dolgoztak az előadáson, hétfőtől péntekig napi nyolcórás próbákkal.

A Shadowland szürreális utazás egy tinédzser lány érzékeny világába, története a Spongya Bob című animációs sorozat írója, Steven Banks közreműködésével született. “Az álmok folyékony logikájával, az akrobatikus tánc kecsességével, a legjobb mesék humorával, és a szerelmi történetekre hangolt szívvel a Shadowland az átalakulás erejét ünnepli és megmutatja, hogy kik is vagyunk valójában” – olvasható a produkció ajánlójában.

Mint írják, a vásznak mögött emberi testek fonódnak össze, és alkotnak óriási fejeket, elefántokat, mitikus teremtményeket. A képekkel a táncosok ijesztő történetet mesélnek el az elidegenedésről, visszautasításról, az otthonra találásról és a mindennapok brutalitásáról.