Április 16-án mutatja be A két egyetlen című produkciót a Madách Színház


Április 16-án tartja A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című produkció online bemutatóját a Madách Színház. Az előadást Fekete Ernő, Jordán Adél és Fekete Réka-Thália szereplésével, Szirtes Tamás rendezésében láthatja a közönség.

A Madách Színház a kormány által kihirdetett lezárásra tekintettel módosította A két egyetlen című produkció bemutatójának és előadásainak időpontját: a korábban március 13-ra tervezett bemutató új időpontja április 16., a premiert követő előadásokat pedig április 18-án és 21-én tartják meg – olvasható a színház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Mint írják, az előadást a Madách Színház Online színházában mutatják be, amelynek célja, hogy a nézők közelebb kerüljenek az irodalomhoz.
Fráter Zoltán költői játéka Karinthy Frigyes írásai alapján született. Az előadás az online színház sajátosságait szem előtt tartva készül. A közönség olyan művet láthat, amelyet a rendező, Szirtes Tamás minden elemében úgy álmodott meg, hogy a képernyők előtt ülőknek a legteljesebb színházi élményben legyen részük – áll a közleményben.
“Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a háromgyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek” – olvasható a darab szinopszisában.
Mint írják, az író a “bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: “Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt.” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel.
A szenvedélyes Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával – olvasható a darabról a közleményben.
Az előadásban Fekete Ernő Karinthy Frigyest alakítja, Jordán Adél Böhm Arankaként, Fekete Réka-Thália Boga szerepében látható. A produkció zenéje Gulyás Levente munkája, a jelmezeket Baracsi Orsolya tervezte, a dramaturg Szabó Csilla. A szcenikus Szűcsborus János, a produkció vezető operatőre Seregi László.