Amikor megfordul a világ

Az Egyenlőség, nem csak parlamenti vitákon okoz gondot, de köznapi életünkben is megtapasztalhatjuk a hiányát. J. M. Barrie gondolhatott ránk mikor a darabot írta, közérthető mulatságos, tartalommal bíró. Nem fogja megbánni, aki beül rá a Bartók Béla úti Karinthy magánszínházba.

Tipikus angol környezet, és tipikus angol viselkedésmódok szükségesek, hogy ennek a vígjátéknak megértsük a cselekményét. Az angol lord, némi álhumanizmussal évente egyszer magához emeli a személyzetet azzal, hogy ezen a napon egyenrangúnak kezeli őket. Aztán egyszer egy yachtkiránduláson megtörténik a baj, a lord, és lányai, valamint két barátjuk egy lakatlan sziget közelében hajótörést szenvednek. De nem csak ők úsznak partra, hanem a velük együtt utazó személyzet is, egy szobalány és egy komornyik. S mivel egy ilyen sziget egész más hozzáállást kíván az élethez, mint a főnemes ősök gyönyörű kastélykertje, a kis társaság, csak úgy maradhat életben, ha hallgatnak a legtalpraesettebbre, és legéletképesebbre, aki nem más, mint a komornyik. Felcserélődnek a szerepek, hogy aztán fordulatokban gazdag cselekmények alatt, megismerjünk emberi jellemeket, társadalmi státuszt, és köpönyegforgató hozzáállásokat. A műfaj vígjáték ugyan, de a mondanivaló az már igenis elgondolkodtató. Sokkal több, egy sima komédiánál, még ha, néhány jeleneten harsányan kacarászhat is a néző. S ha talán nem is kell az elejétől a végéig kuncogni rajta, a lényeget meglátni, annál nagyobb katartikus élmény jelenthet. Színvonalas szórakozásnak mindenképpen kiváló, és ajánlható.

Nem csak a darab jó, de benne jók a színészek is. A főszereplő Németh Kristóf és Schlanger András, a klasszikus Pásztor Erzsi, és a szerelmes Verebes Linda. Néhány név kiragadva kedvcsinálónak, és ehhez jön még Karinthy Márton nagyon ötletes rendezése.

A darab szerzője J. M. Barrie nem csak gyermekeknek szóló mesékben járatos,  – hisz ő írta  Pán Pétert – de a felnőtt korosztálynak is kedvében tud járni ezzel a fordulatos történettel. Színvonalas szórakozásnak mindenképpen kiváló és ajánlható, hisz manapság estefelé már oly hamar sötétedik, és keresve sem találnánk jobb programot, egy hangulatos színházi estnél.

Tölgyesi Tibor