Álom és valóság határán lebegve

A napokban megkezdődtek a Szentivánéji álom próbái Kecskeméten. A Katona József Színház új előadásában Shakespeare különleges álomvilága elevenedik meg, melyben mindent összezavar egy cseppnyi varázslat. Egy különleges történet a szerelemről, és egy olyan éjszakáról, amikor bármi megtörténhet.

Szentiván éjjelén, június 24-én, az év legrövidebb éjszakáján Európa-szerte örömtüzeket gyújtottak évszázadokon át, hogy így segítsék a Napot a sötétséggel vívott harcában. Úgy tartották, ilyenkor virágzik néhány pillanatig a páfrány, melynek virága mágikus erővel bír. Ekkor jön el a szerelemmel, házassággal, termékenységgel kapcsolatos praktikák ideje, és ekkor kelnek életre a tündérek, a manók, és az álomvilág megannyi csodalénye. Varázslatos éjszaka ez, amikor az álom és valóság eltűnni látszó határán bármi megtörténhet.
Szentiván éjjelén megszökik Athénból egy szerelmes pár, Hermia és Lysander, mert a lányt apja egy másik ifjúhoz, Demetriushoz akarja hozzákényszeríteni. Demetrius szereti Hermiát, holott szerelmével nemrég még a lány barátnőjét, Helénát ostromolta. Hermia szomorúságában és kétségbeesésében beárulja Demetriusnak, hogy éjjel szökni készül Hermia és Lysander. A felbőszült Demetriusnak több sem kell ennél, azonnal követi a szerelmespárt.
Miközben a négy szerelmes az erdőben bolyong, egy vadvirág cseppnyi varázslatának köszönhetően összekeverednek a szálak. Ezen az éjjelen mindenkit ugyanaz foglalkoztat, legyen bár ember vagy tündér, uralkodó vagy alattvaló. Ez pedig nem más, mint a szerelem, ami hol csapásnak, hol csodának bizonyul.
A kecskeméti előadás Nádasdy Ádám fordításában kerül színre. A darabot Rusznyák Gábor rendezi, a négy szerelmest, Zeck Juli, Trokán Nóra, Csémy Balázs és Kántor Zoltán alakítja. A további szerepekben Kőszegi Ákost, Kéner Gabriellát, Hegedűs Zoltánt, Aradi Imrét, Fazakas Gézát, Ferencz Bálintot, Széplaky Gézát, P.Györffy Andrást, Körtvélyessy Zsoltot, Hajdú Melindát, Müller Zsófiát, Mihály Dórát, Szakács Brigittát és Tóth Mihályt láthatja a közönség. A darab bemutatójára már nem kell sokat várni, március 19-én megelevenedik Shakespeare varázslattal teli világa a Katona József Színházban.