Ajándékkoncerttel folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata


Ajándékkoncerttel folytatódik pénteken és szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata a Dóm téren, a Szegedi Szimfonikus Zenekar műsorán a 250 éve született Ludwig van Beethoven művei csendülnek föl – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Gyüdi Sándor, az együttes igazgatója, az est karmestere emlékeztetett arra, hogy a zenés színház a kezdetektől a Dóm tér igazi műfaja. A fesztiválon az elmúlt nyolc évtizedben felcsendültek operák, operettek, játszottak balettet, majd musicaleket, de rendszeresen adtak komolyzenei hangversenyeket is. A szabadtér ellenére a környező épületek szinte koncerttermi akusztikát teremtenek a téren.

Az első ajándékkoncertet 2003-ban rendezték, az együttes pedig évről évre a változatosságra törekedve állítja össze a műsort. Az első esztendőben Dvorak Újvilág szimfóniája csendült föl, majd egy-egy évfordulóhoz, témához kapcsolódva állították össze a programot, de arra is akadt példa, hogy neves szólistákat láttak vendégül. A sorozat a maga nemében egyedülálló, hiszen Magyarországon, másutt szimfonikus zenekar nem koncertezik rendszeresen ekkora közönség előtt.

Idén Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából elsőként a Prométheusz teremtményei nyitányát hallhatja a közönség, majd a D-dúr hegedűverseny hangzik el, a darab szólistájaként Kosztándi István játszik. Az est második felében egy “igazi szabadtéri” művet, a 6. (Pastorale) szimfóniát adja elő a szegedi zenekar.