A suszter manói

Bemutató: 2009. október 5.

A Soproni Petőfi Színház idei első gyermekelőadása. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekekkel mihamarabb megszerettessük a színházat, hiszen, mint azt tudjuk, belőlük lesz a jövő közönsége. Éppen ezért igyekszünk már évek óta minél érdekesebb, színesebb előadásokat bemutatni nekik.

A tavalyi évben nagyon nagy sikerrel mutattuk be Pozsgai Zsolt átiratában a Holle anyó című mesét, szintén a Grimm testvérek tollából. Ezért is gondoltuk, hogy az új évadban is megörvendeztetjük a gyermekeket a méltán híres szerzőpáros egy újabb meséjével, amit Nyírő Bea dolgozott át színpadra. Reményeink szerint ez az előadás is, akárcsak a Holle anyó, bejárja majd az országot, s vidám, szép varázslatot visz el minden gyermek szívéhez!

Image

Ez a mese egy suszterről szól, aki hiába olgozott szorgalmasan, mégis úgy tönkrement, hogy nem maradt egyebe, mint egyetlen pár cipőre való bőre. Abból egyik este kiszabta a cipőt, hogy majd másnap elkészíti. Jó korán fölkelt, és neki akart ülni a munkájának; hát ott állt készen az asztalán a pár cipő. Így ment ez tovább napról-napra, hétről-hétre. A cipész hamarosan tisztes jövedelemre tett szert, és megint jómódú ember lett belőle. Egyik este azt mondta a feleségének, hogy éjszaka maradjanak fönn, és lessék meg, ki az, aki ilyen szorgalmasan segít nekik? Hát lássanak csudát, amikor éjfélt ütött az óra, három kicsi manó jelent meg a suszterműhelyben, és szorgalmasan munkához látott. Az önzetlen segítségnyújtásról szóló mesét, érdekesebbnél érdekesebb színpadi trükkök, és Johann Strauss vidám, jókedvű dallamai teszik színesebbé.