A Rómeó és Júlia látható a Monte-Carlo Balett előadásában a Margitszigeten

A Monte-Carlo Balett előadásában elevenedik meg Shakespeare legszebb szerelmi története, a Rómeó és Júlia pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Budapesten.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az előadás Szergej Prokofjev zenéjére készült Jean-Christophe Maillot, a Monte-Carlo Balett vezetője koreografálásával, s rendkívüli adottságú, fiatal és nagyon komoly felkészültségű balettművészek állnak színpadra. Jerome Kaplan jelmez- és Ernest Pignon-Ernest díszlettervező is fontos alkotója az előadásnak, a tartalomközvetítésnek – fogalmazott.

A produkció megtekintésekor több dimenzióban is impulzus éri a közönséget, mozgásban, zenében és látványban is komoly összhangnak kell megszületnie – hangsúlyozta.

Nagy kihívásnak nevezte, hogy a szervezők maximálisan teljesíteni tudják azokat a feltételeket, amelyekben a produkció ki tud teljesedni a szabadtéren is és legszebb formájában tud bemutatkozni. Fegyelmezett és nagy, műszakilag felkészült háttérszemélyzettel kell kiszolgálni az előadást – mondta, hozzáfűzve: Európa egyik legismertebb és legjobb kortárs balett-társulata először jár Budapesten és számukra is nagy feladat szabadtéri színpadon bemutatni a Rómeó és Júliát kőszínház helyett.

A Shakespeare-évad részeként megvalósuló előadás a szezon egyik legkedvesebb és kiemelt darabja – fogalmazott Bán Teodóra, emlékeztetve: a londoni Shakespeare’s Globe A két veronai nemes című előadást mutatta be a fesztivál keretében.

A klasszikus és kortárs balett elemeit egyedi módon ötvöző Rómeó és Júlia előadás a társulat legsikeresebb produkciója, amely az elmúlt húsz évben a világ számos pontján vendégszerepelt.

Jean-Christophe Maillot egyéni, újító módon párosítja a klasszikus balett technikáját a legfrissebb kortárs formanyelvvel, fenntartva az együttes színes és sokrétű repertoárját. Maillot számára az a legfontosabb, hogy a híres tervezők által alkotott jelmezek, kellékek összhangba kerüljenek a világítással és a legnagyobb zeneszerzők zenéire koreografált mozgással. Művészi munkája nagy volumenű, letisztult előadásokban teljesedik ki, amelyekben a kiválóan képzett táncosok technikai virtuozitása mellett a személyiség is előtérbe kerül.