A művészeti titkárnő: Farkas Irén

Amint kinyitja az ajtót, s belépek a lakásába, hogy a megállapodásunk szerint a munkájáról beszélgessünk, az orromat eléri a tűzhelyen rotyogó gulyásleves fűszeres illata.

Összefut a számban a nyál, és miután tudom, hogy párkapcsolatban él, és hogy ha igaz az, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, akkor nagyon szerencsés ember az a fickó!

 Mindenki másra esküszik a gulyást illetően. Te hogy csinálod?

Jó alapanyagok kellenek a leveshez. Kezdetben kevés vízzel teszem fel főni. Azután apránként öntök még hozzá, hogy a megfelelő mennyiségű-, és sűrűségű legyen.

Sikerül rávennem, hogy öt perc erejéig elszakadjon a konyhai teendőktől. Mosolyogva néz rám, és bizalommal teli, csillogó szemeit látva újból megállapítom, hogy nagyon szerencsés ember az a fickó! 

Rögtön a tárgyra térek.

 Hogy lesz az emberből művészeti titkár egy színházban?

Nem mindig voltam művészeti titkár. Balázs Péter igazgató úr bizalmának köszönhetem ezt. Ő nevezett ki erre a posztra. Ez a második évadom; előtte, mint színházi titkár dolgoztam.

Farkas Irén Balázs Péter igazgatóval

 És még azelőtt?

Én mindig titkárnő voltam. Olyan iskolába jártam, ahol ilyen irányú képzés folyt. A színházban, és annak is a titkárságán szeretettem volna dolgozni. Ez 1982-ben sikerült is. Azóta ott van a munkahelyem.

              Miért pont a színházat választottad?

Mint néző, 1962 óta jártam a színház előadásaira… Lehet, hogy azért… Ma már nem tudom megmondani pontosan, hogy mi volt az ok, amiért ide akartam jönni, de nagyon akartam!

 Miben merül ki a feladatod?

  A színház programját szervezem, a délelőtti és az esti munkát hangolom össze. Ki mit próbál, ki mit csinál, ki merre megy, és mikor. Ez körültekintő figyelmet követel a részemről, mert nehéz úgy bonyolítani a munkamenetet, hogy a műszaknak is, a színészeknek is és a kiszolgáló személyzetnek is jó legyen. Bár törekszem rá, ez nem mindig sikerül.

A jól végzett munka örömöt szerez, sikerélményt jelent… 

Nekem is az a legnagyobb öröm, ha egy bemutató létrejön; ha akkor mutatjuk be, amikor azt terveztük, és persze, ha a nézők is elégedettek.

Visszatérve a gulyásleveshez: csipetkét teszel bele?

Úgy csinálom, ahogy mondtad!

Hja, komáim, az emlegetett szerencsés fickó én vagyok!

Mészáros István