A mesehősök köztünk vannak

Mindnyájunknak szükségünk van a mesére. Ott minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, a szereplők megtalálják a boldogságot, a jó elnyeri jutalmát, a rossz bűnhődik, az összekuszálódott szálakból kialakult csomó, a végén megoldódik. Ráadásul, ha ez a mese klasszikus alapokon nyugszik még jobb az esélyünk, hogy tanulunk belőle, a megtekintésével többek leszünk általa.

Andersen meséje a Pöttöm Panna kelt életre az Újszínház stúdiójának falai között, Pozsgai Zsolt átiratában és rendezésében. Most (szerencsére) nem egy mai kor ízlésére átírt változatot láthatunk, ahol a szereplők a könnyebb elfogadhatóság kedvéért hamburgert esznek és a neten bonyolítják kapcsolataikat. Érthető és világos mondatok, egyértelműen megfogalmazott gondolatok, vágyak és kételyek tiszta egymásutánja tárul a néző elé. Mesefigurák, béka, vakond, egér, fecske, tündérherceg, és persze egy pöttömnyi lány személyében keresi az életben a boldogságot, és ahogy egy jó meséhez illik, a végén mindenki boldogan távozhat. A szereplők azért, mert révbe értek, a nézők pedig azért, mert egy önfeledt több mint egy órát tölthettek el egy olyan világban, ami bár némileg különbözik a nagyváros nyüzsgő mindennapjaitól, mégis csak valahol mélyen a lelkünkben ott él.

Ez a világ már kisgyermekkorunkban megteremtődött bennünk, s ha néha hajlamosak is vagyunk, hogy ne gondoljunk rá, egy-egy ilyen előadás nagyon jót tesz felidézni ezt a mesevilágot. Aki pedig még gyermekfejjel ül be a nézőtérre, az nem csak látványt, kedves dalocskákat és ötletes jelmezeket lát majd, de kialakulhat benne a jó, a szép és igaz utáni vágy. Ami elősegíti, hogy megállapodott, elégedett, helyzetét elfogadó felnőtt váljon belőle, aki lehet, majdan elviszi gyermekét egy jövőbeli meseelőadásra, így adva át Andersen századokon átívelő, örök érvényű tanulságos üzenetét.

Tölgyesi Tibor

Fotó: Kárpáti Zsuzsa

Pozsgai Zsolt
Pöttöm Panna
– mesejáték Andersen nyomán –

Pöttöm Panna – Koncz Andrea
Vakond Úr – Bicskey Lukács
Egér Asszonyság – Timkó Eszter
Béka Öcsi, Fecske, Boldog Virágok Hercege – Varga Ádám

Dalok, zene: Bolba Tamás
Rendező: Pozsgai Zsolt

Bemutató: 2013. március 2.
Újszínház