A MASZK a színházi törvényről

Az alapításának 20. évét ünneplő MASZK Országos színészegyesület 2010. december 2-án sajtóértekezlet keretén belül számolt be az előadó-művészeti törvény módosításával kapcsolatos javaslatairól, valamint a soron következő 2010. december 6-án tartandó közgyűlés programjáról. A színészek szakmai és erkölcsi érdekképviseletével foglalkozó szervezet a Színházi Társasággal együtt összegyűjtötte javaslatait és tapasztalatait a törvénnyel kapcsolatban, az elsősorban a színészeket érintő kérdésekben tett észrevételeket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz juttatták el.

Hegedűs D. Géza az egyesület elnöke fontosnak tartotta kihangsúlyozni a szakmai szervezetek összefogását és a párbeszéd jelentőségét a törvényalkotás folyamata során is. Október 7-én Fekete Péter és Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság tagjaival történt találkozó során kiderült, hogy mindkét szervezet egyetért abban, hogy a meglévő színházi struktúrát kell erősíteni. Az egyik javasolt módosítás a MASZK részéről a színészek munkajogi helyzetének átgondolása. Korábban a hazai színészek vállalkozások, egyszemélyes bt-k alapítására kényszerültek, melynek hatására kiderült a társulati lét a szükséges létforma. Aggályos még az is, hogy a minisztériumi fenntartású társulatok tagjainak szerződését ugyanúgy lehet felbontani, mint bármely más munkaszerződést. Gondot jelent a friss diplomás színművészek foglalkoztatása, annak ellenére, hogy az állam rengeteg pénzt fordít a színészképzésre. MASZK adatai szerint a 2009-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 24 fiatalból ma 9, a Kaposvári Egyetemen végzett 18 színészből 5 rendelkezik munkaszerződéssel. A két állami egyetem mellett ugyanakkor 11 akkreditált képzésű színitanoda működik, és még ezen felül is adnak ki színész II. és színész I. bizonyítványokat. Ennek hatására az egyesület javaslatot tesz arra, hogy színész diplomát csak a Színház és Filmművészeti egyetemen lehessen szerezni.

Hegedűs D. Géza

Hegedűs D. Géza arra is rámutatott, hogy az egész színházi szférára jutó csökkenő központi finanszírozásból a függetlenek az eddiginél is alacsonyabb arányban részesülhetnének a kormányzat tervei szerint és a törvénymódosítás folyamatában csak a nyilvánosságot tartja elfogadhatónak. A MASZK nem kérdőjelezi meg a jelenlegi előadó-művészeti törvény elosztási elveit, az úgynevezett automatizmusokat. Véleménye szerint nem a színházak vannak támogatva, hanem a nézők, saját adóforintjaikból. „Rosszul ül a lovon, aki máshogy hiszi” – mondta a színművész.

O. E.