A Magyar Teátrumi Társaság színrelép

ImageA Magyar Teátrumi Társaság Egyesület 2008. november 24-én, a Debreceni Csokonai Színház épületében tartotta meg alakuló közgyűlését, tizenöt alapító taggal.

A Magyar Teátrumi Társaság elkötelezett a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködése és az érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet mellett. Szándéka, hogy az állam és az önkormányzatok által fenntartott, továbbá, a más modell szerint működtetett színházak összefogását elősegítse. Emellett vállalja szakmai fórumok, találkozók, színházi fesztiválok szervezését és lebonyolítását, művészeti, közösségi fórumok működtetését, támogatását. 

Az egyesület már megalakulása időszakában igyekezett minél szélesebb körben ismertté tenni a színházi szakmát érintő elképzeléseit, céljait. Egyebek mellett, több nyílt levelet intézett a kulturális ágazatot felügyelő miniszterhez, Hiller Istvánhoz annak érdekében, hogy a 2008-ban elfogadott – és a színházi szakma alapjogszabályának tekinthető – előadó-művészeti törvény tükrözze az érintettek szakmai véleményét és érdekeit, és szempontjaik érvényesüljenek a jogalkotás során. Az egyesület feladatának tekinti a tagok szakmai érdekeinek védelmét, az aktív részvételt az országgyűlési, kormányzati és önkormányzati döntések szakmai előkészítésében.

A Magyar Teátrumi Társaság alakuló ülésén

A Magyar Teátrumi Társaság meg kívánja szólítani a színházi szakma szereplőit: színészeket, rendezőket, díszlettervezőket, színészügynökségeket, a technikai munkatársakat, mindazokat, akik a színházi hagyományok és színházkultúra közvetítésében szerepet játszanak. Részben ezzel a céllal is kezdeményezte egy új színházi havilap elindítását – online és időszaki kiadvány formájában – Magyar Teátrum néven. Az egyesület kiemelt céljai között szerepel, hogy elősegítse a magyar színházi hagyományok és a színházi kultúra, valamint az ezt éltető anyanyelv ápolását, és ösztönözze az együttműködést a határainkon túl működő színházakkal. Ennek az együttműködésnek kiváló példája az a szakmai segítség és adomány, mely a közelmúltban új színház indulását segítette meg az erdélyi Kézdivásárhelyen. A színház vezetésével egyesületünk egyik alapító tagját, Gergely Lászlót, a szarvasi Cervinus Teátrum művészeti igazgatóját bízták meg. Az egyesület várja további színházak csatlakozását, azokét, melyek céljaival nemcsak egyetértenek, de aktív részvételt is vállalnak azok megvalósításában. A szervezetről és a tagokról, az eddigi eredményekről és a friss hírekről bővebb információt találhatnak a www.magyarteatrum.hu weboldalon.

Lángné dr. Süle Anett
egyesületi titká
r

A Magyar Teátrumi Társaság Egyesület alapító tagjai: Békés Megyei Jókai Színház, Debreceni Csokonai Színház, Győri Nemzeti Színház, Kecskeméti Katona József Színház, Soproni Petőfi Színház, Székesfehérvári Vörösmarty Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház, Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Goldmark Károly Művelődési Központ – Balaton Kongresszusi Központ és Színház, Cervinus Teatrum Szarvas, Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., Turay Ida Színház – Szemiramisz Kht., Mozaik Művészegyesület, Mandala Dalszínház Egyesület. A színházak képviselői az alakuló ülésen a Társaság elnökéül Vidnyánszky Attilát, a Debreceni Csokonai Színház igazgatóját, alelnökeinek Nagy Viktort, a Győri Nemzeti Színház és Vasvári Csabát, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját választották meg.