A kőszívű ember fiai

Huszti Tanár úr Sopronban rendez

Március 13-án mutatja be a Soproni Petőfi Színház Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című színművét. Az előadást Huszti Péter Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész rendezi. A Tanár úrral Sopronban beszélgettünk, ahol éppen a színdarab előkészületein munkálkodott.

– Ma az előadás hanganyagával foglalkozunk, holnap pedig a látványelemeket próbáljuk ki – mondja a Tanár úr. – Terveink szerint egy izgalmas játékteret alakítunk ki: a díszletben a gyönyörű festményeket vetített elemekkel ötvözzük, mindehhez gazdag zenei világ párosul. Úgy vélem, hogy a nagyszerű történetből sikerült egy jó színpadi változatot készíteni, mely teljes élményt nyújt idősnek és fiatalnak egyaránt. Így egy különleges előadással, méltón ünnepelhetjük meg március 15- ét Sopronban.

– A soproni színház évadának műsorát Tanár úr állítja össze Darvasi Ilona színházigazgatóval karöltve. Miért fontos Önnek, hogy magyar írók műveit játsszák, és miért esett a választás a Jókai műre?

– Nagyon fontos, hogy a magyar dráma kiemelt helyet kapjon a színházban. Az elmúlt években számos magyar író, többek között Tamási Áron, Márai Sándor, Örkény István, Görgey Gábor, Herczegh Ferenc, Müller Péter drámáit állítottuk színpadra. Az idei évadban ez már a harmadik magyar bemutatónk. A Kőszívű ember fiai regényt mindannyian ismerjük és szeretjük, éppúgy a Várkonyi Zoltán által rendezett filmet, melyben magam is játszottam főiskolásként. Amit csak hazaszeretetről, becsületről, hitről el lehet mondani, azt ez a történet elmondja. Kiváló példát állít elénk, és nagyszerű sorsokat vonultat fel. Talán ez vonzott, hogy bemutassuk ezt a művet. Kiemelt szerep jut a drámában a mára már sajnos megkopott magyar anyanyelvünknek. Fontos, hogy a fiatalok hallják ezeket a jelzőket, mondatokat, és használjuk a mindennapokban gazdag szókincsünket.

A cikkk folytatását megtalálja a Magyar Teátrum februári számában