A Kazah Állami Gorkij Színház előadása kedden Szolnokon

A Kazah Állami Gorkij Színház vendégszerepel kedden Szolnokon: a Bejbarsz szultán című produkciót az Aba-Novák Kulturális Központban láthatja a közönség – közölte Kovács Sándor, a Kazah-Magyar Baráti Társaság alelnöke, a Szolnok megyei önkormányzat elnöke hétfőn az MTI-vel.

A 20-22 fős kazah művészcsoport Kovács Sándor meghívására, a Nemzeti Erőforrás Fejlesztési Minisztérium támogatásával vendégeskedik hazánkban. A társulat ötnapos látogatásra érkezik

Magyarországra és a szolnoki lesz az egyetlen előadásuk.

Mint a vendéglátó elmondta: az 111 éves Kazah Állami Gorkij Színház a főváros, Asztana első számú drámai teátruma. Évszázados történelme során több hazai és nemzetközi fesztiválon nyert értékes díjakat, helyezéseket. Jelenleg 25 darab szerepel a színház repertoárján olyan szerzőktől, mint például Gogol, Csehov, Cocteau, Shakespeare, Mrozek, Brecht és Bulgakov.

Különös büszkeséggel játsszák Otorbajev kazah szerző darabját, a Bejbarsz szultánt, amely a kipcsák születésű egyiptomi szultán történetét meséli el. A darab arról szól, hogy a főhős miként emelkedett a rabszolgasorból a legnagyobb méltóságba – fogalmazott Kovács Sándor.

Az előadás új szemszögből mutatja be a nagyhatalmú uralkodó sorsát és a mai kazah generációnak igyekszik példát adni a hazafiasságból, a nemzeti, történelmi és kulturális hagyományok tiszteletéről.

A színészek korhű jelmezeket viselnek, a képi és zenei effektek felidézik a Nagy Sztyeppe hangulatát.

A produkció megtekintése ingyenes, a cselekményt magyar nyelven feliratozva követhetik a nézők.