A biztos pont

Tusnádfürdő, 5. nap

A színházi sátor a délelőtti miniszterelnöki látogatás miatt szombaton csak délutáni programokkal várta az érdeklődőket, a korábbi napok megszokott struktúrájába illeszkedve közönségtalálkozókkal és egy színházi produkcióval.

Az esti fellépők közül elsőnek a Skorpió tagjaival beszélgetett Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára. A több mint negyven éves zenekar titkának Frenreisz Károly azt tartja, hogy azok a zenészek maradnak fenn az idő rostáján, akik „kompakt” emberek, mint például Phil Collins vagy Sting, hiszen egyszerre több mindent adnak. Dalaik önmagukról szólnak és magát a zenét, a szöveget is ők írják. A Skorpió tagjai is erre törekszenek, ahogy a zenekar vezetője elmondta: „A dalaink mi vagyunk, nem pusztán zenészek, akik előadnak valakik által megírt számokat.”

img_2338.jpg

Őket Kowalsky meg a Vega csapata követte. Az esti programról Kowa elmondta, hogy ezen az estén egy 90 perces, bővített koncertidő áll rendelkezésükre, melyben az elmúlt 15 év lehető legszélesebb spektrumát szeretnék bemutatni. A másfél évtizedes fennállásra vonatkozó moderátori kérdésre, mely szerint időnként nem érezték-e úgy, hogy túl sokat kellett várni az áttörésre, a következő válasz érkezett: „Nem lehet a jó zene egyetlen mércéje a siker, hiszen ha csak az lenne, akkor nem is csinálnánk”. A zenekar egyik erőssége a mai könnyűzenei palettán, hogy erősen szövegcentrikus. Kowa válaszában úgy reagált, hogy „nem akarjuk megmondani a tutit a színpadról”, ugyanakkor fontos a szövegek, a zenék és a szakrális geometriájú videoinstallációk egymásra reflektáló, mélyítő egysége.

img_2401.jpg

A Teátrumi Sátor porondján ezt követően a Nemzeti Színház Fedák Sári című darabját láthatták a nézők, Szűcs Nelli színművésznő előadásában. Az átütő erejű narráció az egykori primadonna Beregszászról induló, eddig Magyarországon sohasem látott színpadi sikerekkel, szerelmekkel, tragédiákkal gazdag életét mutatta be, mely az I. világháború után már nem tudott a normális mederben haladni. Amíg a két háború közötti sajtó kommunistának, addig az 1945 utáni média nyilasnak bélyegezte. Az előadás, kötetben már megjelent emlékiratainak felhasználásával igyekezett elégtételt nyújtani a magyar színpad egyik legnagyobb hatású múlt századi színésznőjének. A szintén Beregszászról induló Szűcs Nelli alakítása felejthetetlen pillanata volt az idei tusványosi színházi programnak. A tragikus fordulatot vevő életpályája zseniális bemutatása bővelkedett szellemes kiszólásokban, a közönséggel felépített aktív kapcsolat pedig tovább fokozta a darab drámai feszültségét.

img_2547.jpg

A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra idén is a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor biztos pontja volt, ami jövőre is vár minden kultúra kedvelőt!

Pavlics Tamás