A békéscsabai Jókai Színház az István, a királlyal nyitja meg a Tokaji Fesztiválkatlant

A Békéscsabai Jókai Színház produkciójával az István, a király című rockoperával nyitja meg kapuit a Tokaji Fesztiválkatlan augusztus 9-én. A békéscsabai teátrum produkciójának címszerepét Feke Pál alakítja, a főbb szerepekben Szomor György, Gubik Petra, Csomós Lajos és Nagy Erika. Közreműködik a Balassi Táncegyüttes és a Honvéd Együttes, koreográfus asszisztens ifj. Mlinár Pál. Az egykori külszíni kőbányában kialakított 2500 fős fesztiválkatlan egyik helyszíne az augusztus 8. és 17. között zajló Zemplén Fesztiválnak.

A Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása nemcsak Békéscsabán, de a Kolozsvári Magyar Napokon is tomboló siker volt. A Tokaji Fesztiválkatlan méltó helyszíne lesz a nagysikerű előadásnak, amelyet erre az alkalomra kibővített tánckarral és statisztériával állítanak színpadra. A békéscsabai Balassi Táncegyüttes mellett a Zsuráfszky Zoltán vezette Honvéd Együttes táncosai is színpadra lépnek.

Az István, a királyt a békéscsabai társulat Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében állította színpadra. A rockopera már születésekor is – és azóta még inkább – túlnőtt önmagán. Több lett, mint színdarab, több lett mint, rockopera. A magyarság újabb kori, modern nemzeti jelképe lett. Szinte mindenkié, mint a zászló, a kokárda, a Himnusz, a címer és a Szent Korona, és talán leginkább éppen a korona, meg a korszerű zene, a korszerű dalszövegek, és megszületésének történelmi ideje, a rendszerváltás előszele miatt. Szinte senkinek sem a testvérháború, az idegen katonák behívása, felnégyelés jut eszébe róla, ahogy a franciák sem a Guillotine-ra gondolnak a Marseillaise éneklése közben.