„Játsszunk színházat” a Költészet Napján

Teltház volt a Költészet napján a Gárdonyi Géza Színházban, ezúttal 300 egri középiskolás ült a nézőtéren a teátrum Ádámok és Évák elnevezésű TÁMOP-programja keretében rendezett találkozón.

A színház négy éve szervezi meg a „Játsszunk színházat” pályázati programját, melynek csúcsát jelentette az Ember tragédiája; 10 középiskola 110 diákja vett részt Madách művének előadásában. A társulat 2015-től kapcsolódott a több színházat is érintő Ádámok és Évák Ünnepéhez. Idén a diákcsapatok magyar népmese feldolgozásokat mutattak be a színpadon. Az előadásokat Zalán Tibor, József Attila-díjas költő, Serfőző Simon Kossuth-díjas költő, író, Kő Pál, Kossuth-díjas szobrászművész, Dr. Csüllög Judit főiskolai docens, Dr. Pintér Márta egyetemi docens és házigazdaként Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója értékelte.

Ennek alapján az I. helyezett a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a II. helyezett a Neumann János Szakközépiskola, a III. a Bornemissza Szakképzési intézet csapata lett. A legjobb női alakítás díját Borbás Zita (Szilágyi Gimnázium), a legjobb férfi alakításét Csík Tamás (Neumann Szakközépiskola) vehette át. A legjobb rendező: Gál Zoltán (Szilágyi Gimnázium), a legötletesebb jelmez a Pásztorvölgyi Gimnázium Adaggio előadása lett. A legötletesebb színpadkép pedig Szilágyi Gimnázium A fagyos király című előadása kapta.

A Gárdonyi Géza Színház a 2016/2017-es évad elejére újabb műfajban hívja közös játékra az egri iskolákat: verssel, énekelt-verssel, prózamondással és szabad verssel készülnek a diákok, hogy megünnepeljék az 1956-os forradalom 60. évfordulóját.