CSOKONAI – TÖRTÉNETEK 2.

Nagy Anna, Szabó Ildikó és Tímár Éva a vendégei a debreceni színház soron következő múltidéző estjének. A Csokonai történetek következő találkozója október 29-én 19 órától lesz a teátrum nagyszínpadán.

A színművésznők a hatvanas években voltak tagjai a színház társulatának, többek között Latinovits Zoltán, Dégi István, Linka György, Bárány Frigyes és Hofi Géza partnereiként. Az idén 150 éves színházban Csokonai-történetek címmel rendszeres találkozásokra kerül sor olyan művészekkel, akiknek élete vagy pályája szorosan kapcsolódik a teátrumhoz, és emlékeiket szívesen megosztják az érdeklődő közönséggel. Az est második felében Fény-játékok címmel Nagy Anna és a lánya, a ma már sikeres színésznő, Huszárik Kata Lázár Ervin-estjét láthatja a közönség.

Ünnepi találkozás Szabó Ildikóval, Tímár Évával, Nagy Annával és Huszárik Katával

2015. október 29. csütörtök 19 óra, Nagyszínpad

1. Múltidéző beszélgetés Nagy Annával, Szabó Ildikóval és Tímár Évával
az 1960-as évek első feléről

2. Fény-játékok – Nagy Anna és Huszárik Kata Lázár Ervin-estje

Az idén 150 éves színházban Csokonai-történetek címmel rendszeres találkozásokra kerül sor olyan művészekkel, akiknek élete vagy pályája szorosan kapcsolódik a teátrumhoz, és emlékeiket szívesen megosztják az érdeklődő közönséggel. A múltból előcsalogatott történetmorzsák megrajzolják az egyik legnagyobb múltú és legjelentősebb magyar vidéki színház legutóbbi hatvan évét.

Szabó Ildikó 1958 és 1966 között volt a Csokonai Színház társulatának tagja, miután Kóti Árpád osztálytársaként végzett a Színművészeti Főiskolán. Szoros barátságuk egészen Kóti haláláig megmaradt. Latinovits, Dégi István és mások partnereként gyönyörű alakítások sora fűződik nevéhez. Tímár Éva 1961 és 1963 között volt a Csokonai tagja. Többek között Lontay Margit, Sinkó László, Bárány Frigyes, Kézdy György és Cs. Németh Lajos oldalán játszott emlékezetes szerepeket a debreceni deszkákon. Nagy Anna 1963 őszén váltotta Debrecenben Tímár Évát, szinte szó szerint, hiszen ugyanabba a bérelt szobába költözött be frissen végzett fiatal színésznőként, amelyben addig a kolléganője lakott. Ruszt József, Fényes Márta és Lengyel György korai rendezéseiben nyújtott emlékezeteset, partnerei között megtaláljuk Linka Györgyöt, Gerbár Tibort, Novák Istvánt, Simor Ottót. 1966-ig maradt a társulat tagja. Szabó Ildikó, Tímár Éva és Nagy Anna társaságában többek között őket is megidézi a műsor álló- és mozgóképeken, valamint a kort, a diktatúrába dermedt éveket, amikor Debrecenben is elmondhatatlanul sokat jelentett a színház az emberek számára.

Az ünnepi találkozások házigazdája a Csokonai Színház igazgatója és színésze, Ráckevei Anna valamint Csikos Sándor színművész-rendező.

A szünet utáni második részben azoknak a nézőknek kedveskedik a Csokonai Színház, akik az előző két évad során lelkesen követték és támogatták a Csokonai Színház Déri Múzeumban rendezett irodalmi estjeit. Nagy Anna ugyanis lányával, Huszárik Katával, akiből az idők során szintén nagyszerű színésznő vált, együtt állított össze egy estre valót Lázár Ervin novelláiból, és ezt most a debreceni közönségnek is elhozzák.
Az est teljes időtartama: 2 óra (15 perc szünettel)