Kaszás Attila – díj átadás: Székesfehérvár, május 9.

A Kaszás Attila – díjat immár harmadik alkalommal adják át az alapítók 2010. május 9-én 19 órakor, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A díjról, az odaítélés, és az átadás módjáról, körülményeiről Vasvári Csabát, a színház igazgatóját kérdeztük.

– Kik és mikor alapították Kaszás Attila – díjat?

– Attila halála után nem sokkal vetődött fel a gondolat, és három évvel ezelőtt adtuk át először. A díjat Budapest tizenkettedik kerület Hegyvidéki Önkormányzatának polgármestere, Pokorni Zoltán, és a Mozaik Művészegyesület – amelynek elnöke Szűcs Gábor a színházunk művészeti igazgatója – alapította, hogy ily módon ismerje el azokat a színművészeket, akik az előző évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményük mellett, a társulaton belül, fontos közösségépítő szerepet vállalnak. A díj nettó ötszázezer forint, ami nem is a legfontosabb, bár néhány állami elismerésnél magasabb összeg. Ami igazán különlegessé teszi az az, hogy ezt valóban a szakma képviselői, a magyar színésztársadalom ítéli oda, nem pedig politikusok, állami vezetők, vagy kuratóriumok.

– Hogyan tud beleszólni az egész színésztársadalom?

– A díjat elnyerő színész kiválasztásához felállított demokratikus, kétfordulós szavazási folyamatba lehetősége van bekapcsolódni az összes magyarországi, és határon túli kőszínház, valamint a jelentősebb alternatív társulatok színészeinek. Az első körben a színészek saját társulatukból – azaz maguk közül – választhatnak ki egy jelöltet titkos szavazással. A második fordulóban a társulatok jelöltjei választják ki szavazással, szintén maguk közül azt, aki megkapja a díjat.

– Kik voltak az eddigi díjazottak?

– Első alkalommal Szarvas József, a Nemzeti Színház, másodjára pedig Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze.

– Hol volt az eddigi két díjátadás?

– Az első, három évvel ezelőtt Budapesten, a Nemzeti Színházban egy komoly nagy gálaest keretében, másodjára ugyanott, de már egy kicsit szerényebb körülmények között, Alföldi Róbert igazgató úr előadás előtt beengedett bennünket néhány percre a színpadra, hogy közönség előtt adhassuk át.

– Most hogy eset Székesfehérvárra, a Vörösmarty Színházra a választás?

– Az alapítók azt gondolták, hogy legyen ez újra egy nagyszabású gála, és hol, ha nem Fehérvárott, a Magyar Teátrumi Társaság székhelyén, ahol a gála idején tartjuk meg a társaság május 9-i ünnepi közgyűlését. A díjátadó fővédnökségét legnagyobb örömünkre Spányi Antal római katolikus megyéspüspök úr vállalta el, ami a koronázóvárosban, a püspöki székhelyen nem kis megtiszteltetés.

– Kik lépnek fel az esten?

– A gálaműsorba Kaszás Attila baráti köréből, és tisztelőinek köréből várunk neves országos rangú, nemzetközileg is elismert művészeket, előadókat. Neveket azért nem mondok egyelőre, mert nagyon sokan jelezték szándékukat, de még tart az egyeztetés, ami már biztos, hogy itt lesz az ExperiDance Tánctársulat.

J. M.