A Gyulai Várszínház 47. évadja

Minden évben elmondjuk, talán már unalmas is, de attól még igaz: a Gyulai Várszínház módfelett sokszínű és igényes programokkal várja az érdeklődőket. Így lesz ez idén is. Minden réteg megtalálhatja itt a neki megfelelő produkciót, hiszen – többek közt – próza-, gyermek-, zenés- és táncszínházi előadások, filmvetítések, koncertek, kiállítások, konferenciák közül válogathat a publikum a július 2-án kezdődött, és augusztus 12-éig tartó rendezvénysorozat alatt.

Kétségtelen, hogy a legnagyobb rangot a Várszínháznak az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Shakespeare Fesztivál jelenti – amely a nemzetközi színházi seregszemlékben különösen szűkölködő hazánkban túlzások nélkül nevezhető páratlan kezdeményezésnek. Az idei év nagy szenzációja, hogy a világ egyik legismertebb és – elismertebb rendezője, a „Shakespeare-szakértő” Peter Brook (ismét) tiszteletét teszi a fürdővárosban, mégpedig az Erkel Ferenc Művelődési Házban a Warum, warum című darabbal, mely Shakespeare és mások szövegeiből készült, és olyan kérdésekre keresi a választ: miért van szükségünk színházra, mi a színház funkciója, mik a gyökerei, mi a szerepe a nézők és a művészek életében? A bemutató másnapján pedig a Mogyoróssy könyvtárban egy konferenciára kerül sor, melyen Peter Brook munkássága, Shakespeare-rendezései lesznek a téma.

A másik külföldi bemutató sem ígér kisebb izgalmakat: a román származású, de évtizedek óta az Amerikai Egyesült Államokban élő Andrei Serban rendezését, a Leart a Sportcsarnokban láthatjuk. A hírneves bukaresti Bulandra Színház előadásában kizárólag női színészek elevenítik meg a színpadon a királydrámát. De a Shakespeare Fesztivál magyar programja is kellemes meglepetéseket ígér. A beregszászi színészek évről-évre visszatérő vendégei a Várszínháznak. Nos, most Szergej Maszlobojscsikov rendezésében és debreceni kollégáikkal kiegészülve adják elő A makrancos hölgy című vígjátékot. A főszereplők közt többek közt Trill Zsoltot, Szűcs Nellit, Kóti Árpádot láthatjuk. És nem kevésbé érdekesnek ígérkezik a Romeo és Júlia a kiváló koreográfus, Uray Péter színrevitelében, vagy a Zsótér Sándor megálmodta Hamlet, a József Attila Színház vendégjátékában. A rendezvény persze nem pusztán bemutatókból áll, hanem kísérőprogramok is kiegészítik. A már említett konferencia mellett filmvetítéseket is láthatnak az érdeklődők: például a legendás Független Színpad Romeo és Júlia előadását, Ruszt József húsz évvel ezelőtti rendezését, vagy a Brook Lear királyából készített filmet – így aki akarja, össze is hasonlítatja a két „rendezőóriás”, Brook és Serban Lear-interpretációját. Kiállítás, táncos és zenés produkciók is szerepelnek a kínálatban. A véglegesített program a http://www.shakespearefesztival.hu oldalon lesz majd megtalálható.

A színház saját bemutatóinak a sorát a már említett A makrancos hölgy nyitja. Szintén helyi premier lesz Weöres Sándor Psychéje, melyet többek közt az Egy őrült naplója és a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című rendezéseivel hírnevet szerző színházi- és filmrendező, Sopsits Árpád visz színre, és a főszereplők közt Trill Zsolttal, Kovács Krisztiánnal és Gáspár Tiborral találkozhatunk. Idén ünnepeljük a gyulai származású Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját. Ennek apropóján a Várszínház több munkával is tiszteleg a nagy zeneszerző emléke előtt. A neves koreográfus, Horváth Csaba rendezésében a Sakk-játék című táncjátékot láthatjuk a Forte Társulat előadásában a Tószínpadon – ennek szövegét Szálinger Balázs írta. De lesz opera is: a Hunyadi Lászlót Szabó Máté állítja színpadra, a Gyulai Várszínház és a debreceni Csokonai Színház koprodukciójában.

De akinek mindez nem elég, láthat musicalt, részt vehet beavató színházban; és akkor még nem is beszéltünk a gazdag zenei kínálatról. A XIX. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon az amerikai Patricia Barber Quartet, a Szőke Nikoletta Quartet, a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint a Frank Zappa Emlékzenekar lép fel. Az V. Vár Blues Fesztivál vendégei az amerikai Hubert Tubbs & Dirty Fred Blues Band, Ferenczi György és a Rackajam és a Takáts Tamás Blues Band lesznek. És sokat ígér a Népzenei és Világzenei Fesztivál is, melynek fellépői: Flamenco – Diego Cortés, Jose Fortes, Szabó Máté, Méta és Halmos Béla, EtnoRom, Makám. Mint érzékelhető, a Gyulai Várszínház a korábban bevált „programtípusokat” (Shakespeare Fesztivál, saját bemutatók, zenei fesztiválok) viszi tovább idén is – teljesen érthető módon, hiszen ezek a rendezvények már kiállták az idő próbáját, és nagy sikert arattak.

A programokról a http://www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon találhatók részletesebb információk.

Darvasi Ferenc