A Nemzeti Színházban debütál a 90 decibel Project

2011. március 9-én a Nemzeti Színházban debütál a 90 decibel Project!

A színház vezetősége is fontosnak tartja az esélyegyenlőség kulturális életben történő megvalósulását, így a színház 90 decibelhez való csatlakozását februári sajtótájékoztatóján jelentette be Alföldi Róbert.

Az együttműködés eredménye képen március 9-én Mika Myllyaho Pánik című darabját tekinthetik meg akadálymentesen a siket és nagyothalló nézők. A darab rendezője és egyik szereplője Rába Roland, aki az elmúlt héten kapta meg a Fehér György-díjat. Az előadás érdekessége, hogy szakít az eddig bevett protokollal (a tolmács a színpad valamelyik oldalán áll), ezért ezen az estén Boros Kata jelnyelvi tolmács a magszokottnál nagyobb, improvizatívabb szerepet kap. Ennek köszönhetően mintegy szerves részévé válik az előadásnak, amely nagyban megkönnyíti a darab vizuális követését és megértését a siket közönség számára. 

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a 90 decibel Project keretén belül megvalósuló akadálymentesített előadások mindegyike az integráció jegyében jön létre, tehát halló és siket nézők együtt ülnek a nézőtéren.

A 90 decibel Project szervezésében a budapesti Centrál Színházban, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban folynak már jelnyelven tolmácsolt színházi előadások, s hamarosan a kecskeméti Katona József Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban is rendszeressé válnak az akadálymentesített előadások.