Tehetséges Alkotók Publikum Sikere Győrben

A díszvendég Cserhalmi György egykor tüzet oltott

A közönség szava döntött a Győrben második alkalommal rendezett TAPS-díj Gála kitüntetéseiről. A regionális napilap kezdeményezésére idén 13 kategóriában szavazhattak az olvasók és művészetkedvelők Győr város meghatározó kulturális intézményeinek művészeire és produkcióira. A Vaskakas Bábszínház, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház szakmai kurátorai valamint a napilap munkatársai által kiválasztott jelöltekre közel 3 héten át lehetett szavazni.

Az idei átadó ünnepélyességét megalapozta a győri teátrum Hétre ma várom a Győri Nemzetinél – Operettmánia című estje, melynek dalai közé ékelődtek a díjátadó izgalmas pillanatai. A Tehetséges Alkotók Publikum Sikeréért járó ezüst gömböket Cserhalmi György Kossuth-díjas Érdemes Művész adta át a közönség kedvenceinek. A gála díszvendége mesélt egykori győri emlékeiről, 1981-ben Hamletet játszott az akkori Kisfaludy Színházban, amikor egy alkalommal lángra kapott az előadás díszlete, és a színész is részt vett az oltásban, neki is köszönhető, hogy nagyobb tragédia nem történt végül. Cserhalmi György a tisztelet gömbjét vehette át első díjazottként.
Az év báb-előadása a Vaskakas Bábszínház Jancsi és Juliskája lett, bábszínész kategóriában a Taps-díjat Szúkenyik Tamás kapta. A filharmonikusok koncertjei közül Bobby McFerrin, és a Győri Filharmonikus Zenekar kapta az elismerést, az év zenésze Nagy Zsuzsa hegedűművész, koncertmester lett. A 2013-as év balettelőadása a Queen-Balett, balett-táncosa Sebestyén Bálint, balett-táncosnője pedig Szalai Judit. Idén a színház epizódszerepeit játszó művészei is jelöléseket kaptak, az ezüst gömböt Mézes Violetta kapta Tasnádi István Finito című komédiájában özv. Vecserák Károlyné megformálásáért. A legjobb jelmezért járó díjat Tordai Hajni kapta, a legjobb díszletért – az előbbihez hasonlóan a Jekyll & Hyde produkcióban -Kentaur érdemelte ki a közönség elismerését. A nézők szavazatai alapján 2013. legjobb előadása a Jekyll & Hyde című musical lett Molnár László rendezésében. Legjobb színésznek Nagy Balázst, legjobb színésznőnek Agócs Juditot választották a Taps-díjra voksoló olvasók.

P.N.
Fotó: Szirmai Klári