Megjelent Lőrincz Margit színművész könyve

Színházról másképpen – Történetek a (H)őskorbólcímmel a közelmúltban jelent meg Lőrincz Margit színművész, a felvidéki Magyar Területi Színház (ma: Komáromi Jókai Színház) 1952-beni alapító tagjának könyve, amely rendhagyó színháztörténeti összeállítás a tavaly 60. születésnapját ünneplő komáromi magyar színház hőskoráról és az azóta eltelt évtizedekről.

Lőrincz Margit, aki nemrég töltötte be 80. életévét, több mint hatvan éve játszik színpadon, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja. Ennek a termékeny és küzdelmes pályának az örömeit, rákfenéit mutatja be könyvében, komoly fényképanyaggal gazdagítva. A könyvet 2013. december 6-án mutatták be a Komáromi Jókai Színházban Tóth Tibor direktor felvezetésével és Miklósi Péter publicista könyvismertetőjével.

A művésznő – és ezáltal a könyv – erénye, hogy nem saját magát, nem saját szerepeit, nem saját művészegyéniségét állítja előtérbe, hanem a színházat, az alakuló teátrumi közösséget, annak minden csodájával és viszontagságaival együtt. Pontosabban annak őskorát, hőskorát, fejlődését tárja fel 1952-től egészen máig. Teszi ezt a bemutató előadásokhoz kapcsolódó – személyesen átélt – történetek érdekes leírásával, egyszer keserédes humorral, másszor bölcs iróniával, pontosan és hitelesen elbeszélve az ötvenes-hatvanas években tájoló Magyar Területi Színház tagjainak áldozatos, hittel teli munkáját, a vándorszínészet minden örömével és bánatával, a Déryné-színészsors valamennyi vadkinövésével együtt. A színházi sztorik mellett megnyerő a kötetben az, hogy nemcsak színészekről, művészekről, rendezőkről, igazgatókról ír Lőrincz Margit, hanem a színházban az ötvenes-hatvanas években kialakult igazi csapatszellemről, csapatmunkáról, közös vállalásokról mesél, tárgyilagosan, hitelesen. Megindító és emberi a könyvben, hogy az öltöztetőnőtől kezdve a súgón át az ügyelőig minden olyan színházi munkatárs is fontos szereplője a színházi történeteknek, aki valamikor valamit valahol tett egy-egy színházi produkciók sikeréért. A sikerek, az örömök, a bakik, vagy éppen a rosszul elsült poénok következményeiről, humoros áthidalásáról is szól.

Image

A kötet a mai színházba járó magyar néző számára nagyon érdekes és tanulságos olvasmány, hézagpótló tanulmány, hiszen olyan egyedi történeteket és hiteles színháztörténeti adatokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a felvidéki magyar hivatásos színjátszás megismeréséhez.

Tarics Péter