Tavasszal csodálatos a fesztivál Budapesten

Kedden sajtótájékoztató keretében tudhattuk meg, hogy mennyi érdekes, értékes, és kihagyhatatlan eseménnyel várja látogatóit a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Magyarok és külföldiek egyaránt számíthatnak világsztár előadókra és műfaji sokszínűségre 2014. március 21. és április 6. között.

Félszáz helyszínen láthatjuk majd a tavasszal szinte az egész várost birtokba vevő rendezvénysorozatot. Köztük lesz többek között a Művészetek Palotája, az Operaház, a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Vigadó. A Nemzeti Színház, a fővárosi színházak, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

2014 igazi program-kavalkádjában megjelenik majd a zene szinte minden formája, a komoly- és kortárs zene, az opera, a jazz, a pop, és a világzene is, Látványosság tekintetében megjelenik a tánc az újcirkusz, a színház, a különféle kiállítások, de még a divat és a sport is.

A két hét alatt 6 világpremier, 18 magyarországi bemutató valamint további 3 színházi premier lesz, és közel 20 olyan társulatot és produkciót láthatunk majd, amelyek először mutatkoznak be Magyarországon.

A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt több mint 170 esemény zajlik majd a fesztivál 17 napja alatt, a legalacsonyabb jegyár 1000 Ft, a legmagasabb 19900 Ft.

A színházi csemegék iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő a Madách Imre Nemzetközi Színházi találkozót. Vidnyánszky Attila igazgató a sajtótájékoztatón néhány mondattal bemutatta az esemény létrejöttének előzményeit:

„Mindenféle túlzás nélkül nevezhetjük magunkat színházi nagyhatalomnak. Valahogy úgy alakult, hogy a környező országokban, Lengyelországban, Romániában, de Szlovákiában és Csehországban is, több nemzetközi fesztiválja van a szakmának. Nálunk valahogy nem sikerült meghonosodnia, gyökeret vernie a nemzetközi fesztiváloknak az elmúlt évtizedekben. Had legyen ez egy nagyon fontos indulópont, és nagy-nagy reménnyel vagyok annak kapcsán, hogy ez csak az első, és egy hosszú-hosszú jövőt látunk remélhetőleg benne, gondolatokkal, tervekkel. 17 ország 19 előadását láthatja majd a nagyközönség, egy egészen kiváló előadás sor, ami ideérkezik. Természetesen elsősorban Közép-Európára koncentráltunk, hiszen sorstárs népek, kultúrák, színházak, hasonló gondolatokkal, hasonló dilemmákkal küszködve, kiutat keresve a színház lehetőségeit kutatva. Velük nagyon jól együtt fogunk tudni majd működni.

Mindenképpen szeretnénk egy díszvendéget, ez idén Oroszország lesz. A legjelentősebb orosz színházak itt lesznek, fantasztikus művészekkel, az orosz szakma színe-javával. Nem fesztivált szervezünk, hanem találkozót, ezzel is jelezve azt, hogy nem versenyzünk, – nem olyan előadásokat hívunk meg, amit a szakma szakzsargonnal pilóta előadásoknak hív, mert egyik fesztiválról röpködnek a másikra, mert olcsóak, mert hatásvadászok néha, mert provokatívak, – hanem igazi, komoly értékeket mutatunk fel. Egy helyzet, egy állapotfelmérés is lesz ez, hogy hol tartanak más színházak, más színházi alkotók. A szakmai programok tükrözik a fesztivál, a találkozó filozófiáját, természetesen azon túl, hogy önmagáért beszél az, hogy Madách Imre nevét viseli.”

A magyar színházigazgatók meghívást kaptak a színházi találkozó rendezvényeire, hogy szakembereik megismerve a kortárs külföldi színházakat, el tudják helyezni önmagukat Európa és a világ színházi térképén.

Készülhetünk tehát, mert egy hónap múlva két hétre ismét a látvány, a művészetek, és a színpadokon, hangversenytermekben és kiállítóhelyeken megvalósult csodák fogják betölteni a budapestiek és a Budapestre látogatók élménydús mindennapjait.

Tölgyesi Tibor